S soplesalko Tino po osvojitvi drugega mesta na svetovnem prvenstvu v showdanceu. Foto: Osebni arhiv
S soplesalko Tino po osvojitvi drugega mesta na svetovnem prvenstvu v showdanceu. Foto: Osebni arhiv
Matej Voušek
Matej je že kot otrok poplesaval po stanovanju. Foto: Nikola Janušič
Matej in Peter Voušek
Matejeva trenerka je pod svoje okrilje vzela tudi njegovega brata Petra. Foto: Osebni arhiv
Matej Voušek
Showdance je plesna tehnika, ki izvira iz jazzbaleta. Foto: Tony Maher

Matej Voušek, študent prvega letnika fakultete za farmacijo, je s soplesalko Tino Turk v konkurenci parov osvojil drugo mesto na svetovnem prvenstvu v show danceu, kar je velik uspeh slovenskih plesalcev na mednarodnih tekmovanjih.

Uspešna Slovenija je projekt za optimizem in spodbudo. V MMC-ju želimo z njim predstaviti posameznike, podjetja in ustanove, ki so za odličnost na svojem področju pred kratkim prejeli priznanje ali nagrado. Uspešni učenci, inovatorji, podjetniki, kmetje, zdravniki, umetniki, znanstveniki, športniki ... Njihovi dosežki vzbujajo upanje, da se bo Slovenija s svojo ustvarjalno močjo vendarle prebila med vitalne družbe. Svoje predloge pošljite na naslov uspesna.slovenija@rtvslo.si

Voušek je v pogovoru za MMC pojasnil, da sta s soplesalko Tino v tej kategoriji letos tekmovala prvič, zato nista vedela, v kaj se spuščata, in niti nista imela velikih pričakovanj. "Z doseženim rezultatom sva več kot zadovoljna, saj je bila konkurenca velika, časa za treninge pa je tako kot vedno zaradi šolskih obveznosti, predvsem mojih, primanjkovalo. Uspeh nama je dal nov zagon in motivacijo za letošnjo sezono, saj se bova te kategorije spet udeležila," je še povedal in dodal, da sta hvaležna za vso podporo staršev, soplesalcev in prijateljev ter trenerja in koreografa Mitje Popovskega.

Plesalec je že leta 2011 s soplesalci osvojil naslov svetovnega prvaka na svetovnem prvenstvu v kategorijah jazz in modern. Pojasnil je, da tekmuje v različnih kategorijah, poleg velike skupine in dvojca tudi v malih skupinah (do sedem ljudi) in kot solist.

Pri plesu po nekaj treningih bolj sproščeni
Razlika je že pri vajah, razlaga Voušek: "S Tino sva zelo dobra prijatelja in treningi so zelo sproščujoči in zabavni. Prav tako lahko sama določava termine treningov in sama ugotavljava, kateri deli točke potrebujejo več vaje. Pri skupinskem treningu pa je gotovo bolj pestro, saj je v dvorani več ljudi, a je tudi nekoliko bolj utrujajoče. Dostikrat moramo iste odlomke točke večkrat odplesati, saj mora biti skupina popolnoma usklajena."

Kako se je začelo?
Matej je že kot majhen otrok rad poplesaval po stanovanju, a je imel toliko drugih obšolskih obveznosti, da je časa za plesne treninge zmanjkalo. "Leta 2006 sem se končno udeležil dneva odprtih vrat v Kazini in se tam seznanil z vsemi mogočimi plesnimi zvrstmi. Jazz mi je od vseh najbolj prirastel k srcu, saj je kombinacija ritma, gibčnosti, moči in koordinacije. V tekmovalne vode pa me je popeljala trenerka in koreografinja Mirjam Podobnik, ki je že po prvem treningu poklicala k sebi mamo in jo opozorila na moj občutek za ples; gotovo je ona med najbolj zaslužnimi za moj plesni napredek," pojasnjuje. S tem se plesna prevlada družine Voušek še ne končuje, saj je ravno Podonikova pod svoje okrilje letos sprejela tudi Matejevega mlajšega brata Petra, ki začenja svojo plesno pot.

Študij farmacije izpolnil pričakovanja
Matej se zdaj bolj posveča študiju, prosti čas pa namenja treningom in tekmam. Študij farmacije je za zdaj izpolnil vsa njegova pričakovanja. "Ravnokar sem uspešno končal prvi semester in moram reči, da sem do zdaj izredno zadovoljen, in če bi se še enkrat vpisoval, bi svojo odločitev gotovo ponovil. Za to smer sem se odločil predvsem zato, ker me že od nekdaj veselita kemija in naravoslovje." Farmacija je po njegovem mnenju študij, ki je kombinacija teh ved in ki je ravno zato zelo razgiban. Ob tem dodaja, da se mu je bilo na sicer precej zahteven študij lažje vpisati tudi zaradi mame, ki je prav tako obiskovala to fakulteto.

"Kar je iz tujine, ni nujno boljše kot domače"
Dotaknil se je tudi stanja na plesnem področju v Sloveniji na splošno - Slovenija je na plesnem področju izredno uspešna, saj so Slovenci v vrhu praktično v vseh kategorijah v večini disciplin, priznava. A kljub temu zgodbe večine klubov in plesalcev zaznamuje denar: "Dejstvo, da se plesu posveča premalo sredstev, ni nič novega, saj je danes kot umetnik zelo težko uspeti že v tujini, kaj šele doma." Ugotavlja, da se "danes veliko bolj oglašujejo predstave in plesalci iz tujine, saj to javnost veliko bolj pritegne". "Morda včasih pozabimo, da samo zato, ker je stvar iz tujine, ni nujno toliko boljša od domače, jo je pa gotovo lažje oglaševati in prodajati," še pravi.

Voušek je prepričan, da bi bila lahko Slovenija "veliko bolj odprta za spremembe in bi začela spodbujati drugačnost in inovativnost". "Je pa dejstvo, da imamo zelo majhen trg, zato je na večini področij težko uspeti pri nas oz. bi bili v tujini za iste uspehe bolj nagrajeni in bolj cenjeni," še ugotavlja.

Kakšni so po vašem mnenju pogoji za uspešno Slovenijo?
Slovenija ima veliko potenciala na vseh področjih, a imam občutek, da ga ne znamo izkoristiti. Predvsem v športu se mi zdi, da smo zelo uspešni, kazalnik tega so bile olimpijske igre, a to je le en segment, ki je bil na srečo zelo oglaševan. Dejstvo je, da Slovenija ponuja ogromno drugih talentov, ki se žal ne prebijejo v medijski vrh in ostanejo neopaženi.