Matija Muhar je julija dopolnil 18 let in velja za enega najbolj nadarjenih slovenskih atletov. Za met kopja ga je navdušil njegov starejši brat Jaka (na fotografiji levo). Foto:
Matija Muhar je julija dopolnil 18 let in velja za enega najbolj nadarjenih slovenskih atletov. Za met kopja ga je navdušil njegov starejši brat Jaka (na fotografiji levo). Foto:
Matija Muhar
Jeseničan je julija lanskemu naslovu svetovnega prvaka med mlajšimi mladinci dodal naslov svetovnega podprvaka med starejšimi mladinci, kar je peta slovenska kolajna na atletskih MSP-jih. Z metom 72,97 m je zaostal le za Latvijcem Gatisom Cakšem (74,04). Foto: Osebni arhiv Matije Muharja
Matija Muhar
Lani je Matija Muhar v Donjecku do zlate medalje prišel z metom 78,84 metra, s čimer je postavil državni rekord za mlajše mladince. V vednost: mlajši mladinci mečejo kopje, težko 700 gramov, ki ga nato zamenjajo s sto gramov težjim kopjem.
Keshorn Walcott
Keshorn Walcott je prvi atlet, ki mu je uspelo v istem letu postati svetovni mladinski prvak in še olimpijski prvak. Ko je v Londonu leta 2012 kopje vrgel do zlata, je bil star 19 let in 131 dni. Seveda se je prvič zgodilo, da je v metu kopja na največjem tekmovanju zmagal najstnik. Foto: Reuters
Matija Muhar
Sprva je treniral teke in skoke, nato metal žogico, potem vortex, kroglo, disk in se nato izpopolnil za kopje. Do lani je vsako leto nastopal tudi v mnogoboju. Foto: Osebni arhiv Matije Muharja
Met kopja
V torek se bo začelo evropsko prvenstvo v atletiki. V metu kopja bosta Slovenijo zastopala Martina Ratej in Matija Kranjec. Medtem ko bo poskušala Ratejeva prvič osvojiti medaljo na velikem tekmovanju, bi bil za Kranjca uspeh, če bi se prebil v finale. Foto: EPA
Pitkämäki finski adut v Zürichu

18-letni Jeseničan, ki ga gostimo v rubriki Uspešna Slovenija, je v Oregonu postal konec julija svetovni podprvak in po lanskem naslovu svetovnega prvaka med mlajšimi mladinci slavil nov velik uspeh. Ker vrhunski metalci kopja dozorijo po 25. letu, ima še veliko časa, da pride med svetovno elito. Začrtana pot je vsekakor prava. Da se bo nadarjeni mladenič še naprej razvijal, bo nekaj časa skrbel še trener Jože Satler, potem pa bo veliko odvisno od treninga v ZDA.


Uspešna Slovenija je projekt za optimizem in spodbudo. V MMC-ju želimo z njim predstaviti posameznike, podjetja in ustanove, ki so za odličnost na svojem področju pred kratkim prejeli priznanje ali nagrado. Uspešni učenci, inovatorji, podjetniki, kmetje, zdravniki, umetniki, znanstveniki, športniki ... Njihovi dosežki vzbujajo upanje, da se bo Slovenija s svojo ustvarjalno močjo vendarle prebila med vitalne družbe. Svoje predloge pošljite na naslov uspesna.slovenija@rtvslo.si.


V Oregonu ste konec julija postali svetovni podprvak. Najbrž morate biti z dozdajšnjo kariero več kot zadovoljni?

Dva vrhunska rezultata v dveh letih sta lepa popotnica za nadaljevanje kariere. Z njima sem res lahko zadovoljen.

Dve medalji z velikih tekmovanj sta dokaz, da se znate zbrati takrat, ko je to najbolj potrebno. Je težko na takšnem tekmovanju umiriti glavo in biti popolnoma skoncentriran?
Na veliki tekmi je težko ostati popolnoma miren, saj je poleg običajne treme tudi nekaj več nervoze. Po navadi sem na velikih tekmovanjih živčen kak dan prej, na tekmi sem pa sposoben razmišljati samo o čim bolj optimalnih metih.

Keshorn Walcott iz Trinidada je postal leta 2012 v Londonu pri 19 letih olimpijski prvak, Rus Valerij Jordan je bil na prejšnjem EP-ju v Helsinkih pri 20 letih srebrn. Verjetno je to bolj izjema kot pravilo, da tako mladi metalci osvajajo medalje. Kdaj pravzaprav metalec kopja dozori, kdaj so najboljša leta za največje dosežke?
To so po mojem mnenju le izjeme, saj vrhunski metalci dozorijo med 25. in 30. letom. Taki so, recimo, Pitkamäki, Torkiltsen, Vesely, ki že vrsto let mečejo najbolje na svetu.

Kdaj menite, da boste lahko začeli nastopati med elito, recimo v Diamantni ligi?
Vse je odvisno od mojega napredka. Drugo leto bom še vedno mladinec potem še tri leta mlajši član in v vseh teh letih se moram se marsičesa naučiti.

Vadite pod taktirko trenerja Jožeta Satlerja. Kako ste zadovoljni z njegovim delom?
Joža je moj prvi trener, ki me pozna od vsega začetka. Z njim sodelujemo res vrhunsko, saj ve, kaj je zame najbolje v danem trenutku.

Menite, da imajo v tujini kopjaši precej boljše razmere za delo?

Morda imajo boljše materialne razmere, kot so kopja, fitnesi, telovadnice, metališča ... Kar se pa trenerjev tiče, se pa lahko kosamo z njimi. Trener Martine Ratej, Andrej Hajnšek, je prav tako vrhunski.

Se morda metalci kopja kdaj čutite zapostavljene?
Res se kdaj. Najbolj me moti, da na glavnem kranjskem stadionu ne smemo metati kopja. Zelenica je namreč namenjena nogometašem, mi pa lahko mečemo le na pomožnem metališču, kjer je teren pretrd in kjer zaradi tega kar naprej lomimo kopja.

Koliko kopij potrebujete za sezono?
Kopja se sicer ne bi smela lomiti prav pogosto, razen če mečeš na trdo podlago kot v Kranju. V klubu nas je več metalcev kopja, zato potrebujemo približno pet kopij na osebo. A to bi bilo optimalno. Mi premoremo le kakšnih šest kopij skupaj, čeprav nas je pet metalcev.

Koliko stane kopje? Kakšnega uporabljate?
Dobro tekmovalno kopje stane od tisoč evrov naprej, kopja za trening, ki so slabše kakovosti, pa so cenejša. Sam najraje uporabljam kopja Nemeth madžarskega proizvajalca, poleg njih pa mečem še kopja znamke Nordic in Polannik.

Kakšne so posebnosti vadbe metalca kopja, glede na to, da je to zelo tehnična disciplina?
Dober metalec mora imeti tako eksplozivnost kot tudi moč, ampak ne smemo pozabiti na tehniko in dober občutek za met. Veliko dela se čez zimo opravi v fitnesu in telovadnici, čez poletje pa na metališču.

Kako ste sploh začeli trenirati met kopja? Ker ste Jeseničan: ste morda kdaj poskusili hokej?
Hokeja nikoli nisem treniral, igral pa sem ga za hobi. Za atletiko me je navdušil starejši brat Jaka, ki sem mu vedno sledil. Sprva sem treniral tako teke in skoke, metal najprej žogico, potem vortex, kroglo, disk in nato sem se izpopolnil za kopje. Do lani sem vsako leto nastopal tudi v mnogoboju.

Boste šli tudi pri šolanju po poti brata Jake, ki študira v ZDA?
Letos moram končati srednjo šolo, nato pa se bom odločil, kako naprej. Željo imam iti za Jakom v ZDA, a moram najprej narediti angleško maturo.

Boste lahko usklajevali šolo in atletsko kariero?
Do zdaj mi to uspeva, za nadaljevanje pa - bomo videli. Iz Jakovih izkušenj vem, da je v ZDA za to zelo dobro poskrbljeno, zato je tudi moj cilj priti tja in dobiti polno štipendijo.

Ali sodelujete s slovenskim rekorderjem Matijo Kranjcem? Trenirate kdaj skupaj?
Tesnega sodelovanja ni, se pa dobro razumeva. V prihodnje ne bi bilo slabo, da bi tudi kdaj pa kdaj skupaj trenirala. Za večjo motivacijo.

V torek se bo začelo evropsko prvenstvo v Zürichu. Kakšne možnosti pripisujete Matiji Kranjcu? Bi lahko prišel v finale?
Matija z dobrimi meti, kakršne je imel to sezono, lahko pride v finale. Že dolgo čaka rezultat prek 80 metrov, ki bi ga popeljal visoko. Seveda bom držal pesti, da mu uspe.

Naslov bo branil Čeh Vitezslav Vesely. Kdo bi lahko ogrozil njegovo zmago? Morda Thomas Röhler? Tero Pitkamäki?
Vesely je letos že zelo daleč metal, a sam stavim na Pitkamäkija. Njegova forma se mi letos zdi najbolj konstantna.

Kaj še radi spremljate v atletiki? Katere discipline so tiste, kjer si morate ogledati finale?
Ko začnem gledati atletiko, ne spustim nobene discipline. Kraljico športov je seveda treba gledati v celoti.

Kateri so po vašem mnenju pogoji za uspešno Slovenijo?
Slovenija mora verjeti v svoje talente. Pa naj bodo športni, umetniški ali poslovni. Le kdor meri visoko, lahko pristane med zvezdami.

Pitkämäki finski adut v Zürichu