Foto:
Foto:

V romanu Varnost nas Tomaž Kosmač in njegov avtobiografsko obarvani glavni junak popeljeta v svet prvih delovnih izkušenj mladega fanta, ki se odloči, da bo maturo in zagotovljeno birokratsko službo menjal za bohemsko ždenje v vratarnici, pod sojem tranzistorja, s steklenico v predalu in pisalnim strojem na mizi. Tako kot je brezciljno delo v službi, je brezciljno življenje proletarskih junakov, ki ga presvetlijo večdnevna popivanja in absurd alkoholizma. Duhovite, groteskne zgodbe iz socialnega dna, križane z vero, da presežno vendarle obstaja, pa čeprav se prikaže le na dnu steklenice bevande. Gostol–Mercator –Zidgrad–Kolektor–Rudnik živega srebra–IMP– Avtoprevoz–Zdravstveni dom–Gostol, za bridki konec pa še Čipka in MIP. Skupaj s podjetji od koder zapovrstjo naženejo glavnega junaka, se vrstijo zgodbe o tem, kako je mogoče doživeti poraz tudi v navidez preprosti disciplini sedenja.
Tomaž Kosmač - Kosmo (1965) je stopil na slovenski literarni oder leta 1987, ko je v reviji Mladina objavil prve prispevke. Je pisec kratkih zgodb, ki jih večinoma objavlja v slovenskih literarnih revijah (Apokalipsa, Dialogi, Fontana, Mentor, Nova revija, Primorska srečanja, Sodobnost, SRP...). Bil je član kulturno-umetniškega projekta Hidrogliste, s katerim je gostoval na mnogih kulturnih prireditvah, radijskih in televizijskih oddajah. Je avtor treh zbirk kratke proze: Driska (1998), Žalostno, toda resnično (2001) in Punk is dead (2008), ki jim je skupna za Kosmača značilna tematika - alkohol in ljudje z roba družbe. Nekaj njegovih zgodb je uvrščenih v izbor Kronske priče: o mlajši slovenski prozi devetdesetih (2001) in v antologijo slovenske kratke proze O čem govorimo (2004), ki je prevedena v več tujih jezikov.
Leta 2006 je Kosmač pod psevdonimom Bogomir Hvala v samozaložbi izdal kontroverzni roman Hvalabogu, ki je svojevrstna priredba evangelija. Pod okriljem RTV Slovenija je nastal kratek film Vikend paket, katerega predloga je bila Kosmačeva kratka zgodba Zapor.
Vabljene in vabljeni!
Vstopnine ni.
Novico je napisal uporabnik kibla.