Tolminski festivali veljajo za najčistejše v Evropi. Foto: MMC RTV SLO
Tolminski festivali veljajo za najčistejše v Evropi. Foto: MMC RTV SLO

Sklep tolminske občine je poleg izvzema sotočja iz festivalskega območja za leto 2023 tudi omejil število obiskovalcev na 5000. S to odločitvijo, so po mnenju organizatorjev ogrozili obstoj mednarodnih glasbenih dogodkov. Festivalu Sajeta Art & Music Festival se po letošnji sezoni odvzema celotno prizorišče, preostalim (Punk Rock Holiday, Overjam More Than Reggae Festival in Butik Festival) pa po besedah organizatorjev ključni del dnevnega prireditvenega prostora.

O sklepu letos že odločali

Organizatorji se čudijo dejstvu, da so na tolminski občini letos marca že odločali o identičnem predlogu sklepa. Takrat so z organizatorji dosegli kompromisni režim, ki omogoča prost dostop do sotočja med šesto in 18. uro, festivali pa lahko na tem območju še vedno izvajajo program, hkrati pa so organizatorji odgovorni tudi za varnost in čistočo na tem območju.

Sklep, ki je razburil organizatorje:

• del območja ob Sotočju, ki se nahaja na zemljiščih s parcelnimi številkami 1255 in 1257 k. o.
Tolmin, se v celoti izvzame iz prostora, namenjenega organizaciji in izvedbi festivala;
• v času trajanja organizacije in izvedbe festivala se zagotavlja prost dostop do območja iz prejšnje točke in do Nemške kostnice ter pietetni odmik od pokopališča v Tolminu dolžine najmanj 50 metrov;
• glasbeni program festivala na zunanjih odrih se odvija največ osem ur dnevno in se zaključi najkasneje ob 1.00 naslednjega dne;
• v letu 2023 se na območju ob Sotočju organizira in izvede največ šest tradicionalnih festivalov;
• najvišje dopustno število obiskovalcev festivala je 5000.

Komaj sklepčni svet je prejšnji teden nato za leto 2023 izglasoval novega, še preden bi lahko občina in organizatorji analizirali ukrepe marčevskega sklepa v praksi. Na občini so organizatorjem pojasnili, da bo v primeru dobrega izida letošnje oblike festivalov svet o isti tematiki znova sklepal letos jeseni. Po mnenju festivalov gre za nepremišljeno, predvsem pa politično motivirano odločitev.

Nabiranje točk pred volitvami?

Eden izmed organizatorjev festivalov Andrej Sevšek (Punk Rock Holiday) meni, da so se občinski svetniki odločili impulzivno in oportunistično. Tolminski podžupanji Maši Klavora, ki je na funkciji župana nadomestila zdajšnjega ministra za okolje in prostor Uroša Brežana, očita, da si pred prihajajočimi lokalnimi volitvami nabira politične točke.

Po mnenju Sevška o prirediteljih festivalov, ki jih je v zadnjih letih prizadela tudi epidemija, na občini premalo razmišljajo. Organizatorji so pozdravili odločitev, da se bo v letošnji koncertni sezoni sestavila delovna skupina, ki bo ugotavljala najbolj pereče težave prireditev v enem izmed naravnih biserov Slovenije. Zaradi tega so tudi pričakovali enako mero sodelovanja in razumevanja občine, da je sotočje ključno za preživetje festivalov.

Sotočje, ki je jabolko spora med organizatorji festivalov in občino. Foto: Oglasno sporočilo/Dolina Soče
Sotočje, ki je jabolko spora med organizatorji festivalov in občino. Foto: Oglasno sporočilo/Dolina Soče

Vsi tolminski festivali, še posebej pa Sajeta, kjer celotno dogajanje poteka ravno na spornem območju, so odvisni od prostora pri sotočju. Sicer po Evropi skupek tolminskih festivalov slovi kot eden najnaprednejših glede varovanja okolja, ravno idilični ambient prizorišča pa je tisto, kar po mnenju organizatorjev pritegne največ ljudi na njihove prireditve.

Tolminska občina: "Festivalski turizem da, a s spremljanjem obsega in pogojev"

Na tolminski občini so potrdili, da se bo med letošnjo festivalsko sezono sestavila delovna skupina za spremljanje organizacije in izvedbe festivalov ob sotočju v letu 2022, ki jo bodo sestavljali predstavniki krajevnih skupnosti, različnih organizacij, organizatorjev festivalov in javnosti. Na občini trdijo, da festivalov nočejo pregnati iz Tolmina, vendar je treba spremljati predvsem vplive obremenitev festivalskega turizma na kraj. "Festivalov nikakor ne podimo iz Tolmina, saj se z njimi Tolminci po večini kar identificiramo. Ne nazadnje sem bila sama – takrat še kot predsednica Kluba tolminskih študentov – celo med soorganizatorji prvega festivala MetalCamp," je bila jasna Maša Klavora.

Lokalna javnost onemogočanju dostopa do bregov Soče ni naklonjena

Raziskava Fakultete za uporabne družbene študije v Novi Gorici je pokazala izrazito večinsko prepričanje tamkajšnjega prebivalstva, da noben festival ne bi smel onemogočati prostega dostopa do bregov Soče. Prav tako je občina na četrti javni dražbi kupila nekdanji hotel Paradiso, saj v objektu vidi strateško točko za nadaljnji razvoj širšega območja Sotočja.