Foto: Airbus
Foto: Airbus

Projekt Vahana nastaja v Airbusovem podjetju A3 s sedežem v Silicijevi dolini. Gre za brezpilotno letalo, ki sprejme enega potnika in nekaj prtljage, uporabljalo pa bi se za premike v mestih, ki se spoprijemajo z vse večjim pomanjkanjem prostora na kopnem.

Brez pilota, a s padalom
Električno letalo z osmimi propelerji bo lahko navpično vzletalo ter letelo in pristajalo popolnoma samodejno, letelo pa bo v posebnem avtomatiziranem ekosistemu po vnaprej določenih zračnih poteh. Pomislili so tudi na varnost, in sicer z vgradnjo balističnega padala, ki bo uporabno tudi pri manjših višinah. Prvi prototip v naravni velikosti bo vzletel že prihodnje leto, demonstracijska različica pa bo nared leta 2020.

Prvi mož podjetja A3, Rodin Lyasoff je povedal, da avtomatizacija dovoljuje gradnjo karseda majhnega in lahkega plovila, kar omogoča zmanjševanje proizvodnih stroškov. Dodal je še, da poleg razvoja konkretnega letala težijo k razvoju ključnih tehnologij na tem področju ter k spodbujanju nastanka novega regulativnega režima za certificiranje in delovanje avtonomnih letal.

Kljub zelo jasni viziji pa snovalce avtonomnih vozil, zlasti letečih, čaka se veliko izzivov, ne samo tehničnih, temveč tudi pravnih in finančnih. Dvomimo namreč, da bi bilo lahko brezpilotno letalo za osebni prevoz kaj kmalu poceni.