Za nastanek superavtomobila je najbolj zaslužen genialni konstruktor dirkalnikov Formule 1 Adrian Newey. Foto: Proizvajalec
Za nastanek superavtomobila je najbolj zaslužen genialni konstruktor dirkalnikov Formule 1 Adrian Newey. Foto: Proizvajalec

Pri Aston Martinu so v sodelovanju z Red Bull Racing moštvom iz Formule 1, s konstruktorjem Adrianom Neweyjem na čelu, predstavili konceptni "hyper avtomobil" z za zdaj še kodnim imenom AM-RB 001, ki ga bodo začeli prodajati leta 2019.
AM-RB 001, superšportni dvosedežni avtomobil, so predstavili v Gaydonu v Angliji, kjer domuje Aston Martin. Predstavili so ga kar v tovarni, kjer so letos začeli izdelovati model aston martin DB11 coupe.
Serijski avtomobil naj bi stal med 2,5 in 3,8 milijona evri. Zanimanje zanj je pokazalo že 370 potencialnih kupcev, zato bodo morda povečati načrt proizvodnje, to je 99 primerkov.
Razmerje med maso in močjo 1:1
Pri ekipi Red Bull Racing se niso zgledovali po konkurenci v F1, Ferrariju in McLarnu, in izdelali lastno vozilo. Raje so se povezali z uglednim proizvajalcem športnih vozil Aston Martinom, ki pa je v zadnjih letih zabredel v rdeče številke.
Adrian Newey, tehnični direktor in vodja dizajna, je navedel, da bo avtomobil poganjal Aston Martinov motor V12 in da ne bodo posegli po hibridni različici, kot so to storili pri Ferrariju z LaFerrarijem ali McLarnu z modelom P1. Vzrok za to je nizka skupna masa vozila. Serijski avtomobil naj bi tehtal okoli 1.000 kilogramov, kar bi ob moči motorja okoli 735 kilovatov pomenilo razmerje med maso in močjo 1 : 1.