BMW i8 se lahko polni tudi brez polnilnega kabla. Foto: BMW
BMW i8 se lahko polni tudi brez polnilnega kabla. Foto: BMW

BMW je prikazal brezžično tehnologijo polnjenja baterij hibridnega superšportnega modela i8.

Sistem deluje na osnovi magnetnega polja med tuljavo, nameščeno v tleh v garaži ali na parkirnem prostoru na ulici, ki elektriko oddaja, ter tuljavo v vozilu, ki energijo sprejema. Pri BMW-ju kot prednost navajajo, da se voznikom ne bo treba mazati rok z nameščanjem in pospravljanjem polnilnega kabla. Doseg avtomobila, ki se polni na brezžični polnilnici je popolnoma primerljiv z dosegom, ko vozilo enak čas polnimo s pomočjo polnilnega kabla, trdijo pri BMW-ju.
V dveh urah se baterija v hibridnem i8 napolni za 37 kilometrov poti izključno na električni pogon. Voznik lahko informacije o stanju napolnjenosti baterije spremlja v vozilu, s pomočjo naložene aplikacije pa tudi na pametnem telefonu.
Ne mirujejo niti pri Mercedesu
Pri Mercedes-Benzu brezžično polnjenje baterij svojih priključnih hibridov in električnih vozil napovedujejo že za leto 2016. Najprej bodo proizvajalci tehnologijo ponudili za vozila višjega cenovnega razreda. Pri Mercedesu trdijo, da je njihova tehnologija popolnoma varna. Celo tako, da se nič ne more zgoditi niti hišni mački, če zaspi v bližini polnilne postaje ali v avtomobilu.
O ceni brezžičnega polnjenja se še ne govori.