BMW serije 2 gran tourer je nov premium kompaktni model, ki ponuja do sedem sedežev. Foto: BMW
BMW serije 2 gran tourer je nov premium kompaktni model, ki ponuja do sedem sedežev. Foto: BMW

BMW bo na avtomobilskem salonu v Ženevi v začetku marca predstavil podaljšano različico serije 2 tourer z dodatkom gran v imenu, s tremi vrstami sedežev, namenjeno prevozu do sedem potnikov.
Tako kot standardni model bo na voljo tako s pogonom na prednji kolesni par kot s pogonom xDrive na vsa štiri kolesa. Petsedežni active tourer je bil prvi BMW s pogonom spredaj, BMW tradicijo pa je lomil tudi z enoprostorsko zasnovo in trivaljnimi pogonskimi motorji.
Konkretno daljši
BMW serije 2 gran tourer v dolžino meri 456 centimetrov, kar je 21 centimetrov več od klasičnega modela, visok je 160 centimetrov (+5 centimetrov), širok 180 centimetrov, medosna razdalja meri 278 centimetrov (+11 centimetrov). Prostornina prtljažnika je od 645 do 1905 litrov, odvisno od konfiguracije sedežev. Druga vrsta sedežev, ki je lahko vzdolžno pomična za 13 centimetrov, se podira v razmerju 40 : 20 : 40, tretja sedežna vrsta, ki jo je mogoče popolnoma pospraviti v tla, bo na voljo opcijsko, tako kot tudi električno odpiranje prtljažnih vrat. Na izbiro bo pet turbinskih motorjev s tremi ali štirimi valji, z močjo od 85 kilovatov do 141 kilovatov.
Nova aplikacija za zabavo otrok
Tako kot manjši brat ima vgrajenih veliko naprednih tehnologij, ko sta head-up projektor, ki projicira pomembne informacije neposredno v zorni kot voznika, in traffic jam assistant, ki pomaga vozniku pri pospeševanju, zaviranju ali ohranjanju smerne stabilnosti.
Novost je aplikacija »myKIDIO« (sprva bo na voljo samo v Nemčiji), ki zagotavlja primerne vsebine za otroke in družine – npr. igrani filmi, serije, avdioknjige in avdioigre – na tablicah, kot je apple iPad, za zabavo potnikov na zadnjih sedežih. Voznik in sovoznik pri tem ohranita popolni nadzor nad predvajanimi vsebinami. Z aplikacijo se upravlja prek krmilnika iDrive in nadzornega prikazovalnika, takoj ko se mobilna naprava poveže z vozilom. Nadzorni prikazovalnik prikazuje, kaj otroci gledajo na tablici v danem trenutku, medtem ko lahko otroci na zadnjih sedežih prav tako uporabljajo BMW kids cockpit, kjer lahko preverjajo informacije v povezavi s potovanjem, kot je čas prihoda, hitrost in zunanja temperatura.