Delež električnih avtomobilov v Evropi še naprej hitro narašča. Foto: MMC RTV SLO/Avtomobilnost
Delež električnih avtomobilov v Evropi še naprej hitro narašča. Foto: MMC RTV SLO/Avtomobilnost

Državne subvencije so v zadnjem četrtletju preteklega leta spodbudile številne nove registracije električnih in hibridnih vozil v Evropski uniji.

V letu, ko je covid-19 močno prizadel avtomobilsko industrijo, so bila v nasprotju z bencinskimi in dizelskimi avtomobili elektrificirana vozila manj občutljiva na padec povpraševanja, so sporočili iz Združenja evropskih proizvajalcev avtomobilov. Ne glede na to, da večino novih prodanih vozil še vedno poganjajo klasični motorji na notranje zgorevanje, pa je rast prodaje elektrificiranih modelov optimistična.

Največ bencinskih avtomobilov

Vozila na električni pogon so v zadnjih treh mesecih leta 2020 predstavljala 16,5 odstotka vseh novih registracij v EU-ju. V enakem obdobju leta 2019 je bil njihov delež le 4,4 odstotka. Tudi hibridna vozila postajajo vse bolj priljubljena. Delež novih registracij v EU-ju se je v enem letu povečal s 7,1 na 15,1 odstotka.

Delež bencinskih in dizelskih avtomobilov je bil po številu prvič registriranih vozil v zadnjem četrtletju leta 2020 66 odstotkov. To je medletno zmanjšanje za okoli 20 odstotnih točk. Samo bencinski motorji so v zadnjem četrtletju preteklega leta predstavljali okoli 40 odstotkov vseh novih registracij v EU-ju.