Absolutno najmočnejši svetovni trg je bila Kitajska, v Evropi Nemčija. Foto: MMC RTV SLO/Uroš Modlic
Absolutno najmočnejši svetovni trg je bila Kitajska, v Evropi Nemčija. Foto: MMC RTV SLO/Uroš Modlic

Leta 2012 je bilo po vsem svetu prodanih okoli 130.000 električnih avtomobilov. Po novem poročilu Mednarodne agencije za energijo (IEA) je to danes količina, prodana v enem tednu. Prodajne številke vključujejo "čiste" električne avtomobile, pa tudi priključne hibride ter osebna in lahka gospodarska vozila.

Poročilo pravi, da je bila prodaja električnih vozil v zadnjih treh letih izjemna, pa čeprav je svetovna pandemija trg za običajne avtomobile z notranjim zgorevanjem močno skrčila. In čeprav imajo proizvajalci vozil težave z dobavo polprevodnikov oziroma čipov, zaradi česa je proizvodnja vozil veliko manjša kot pred zdravstveno krizo.

Največji delež novih električnih avtomobilov ima Norveška, kar 72 odstotkov, sledita ji Švedska in Nizozemska s 45 oziroma 30 odstotki. Foto: EPA
Največji delež novih električnih avtomobilov ima Norveška, kar 72 odstotkov, sledita ji Švedska in Nizozemska s 45 oziroma 30 odstotki. Foto: EPA

Tržni delež se hitro povečuje

Leta 2019 je bilo po vsem svetu prodanih 2,2 milijona električnih avtomobilov, kar je predstavljalo 2,5 odstotka svetovne prodaje avtomobilov. Leta 2020 se je celoten avtomobilski trg skrčil, vendar se je prodaja električnih avtomobilov povečala na 3 milijone enot, oziroma 4,1 odstotka celotne prodaje avtomobilov. Leta 2021 se je prodaja električnih vozil več kot podvojila na 6,6 milijona enot, kar predstavlja že skoraj devet odstotkov svetovnega avtomobilskega trga.

Ocena je, da trenutno po svetu po cestah vozi okoli 16 milijonov električnih avtomobilov, ki na leto porabijo okoli 30 teravatnih ur električne energije. To je enakovredno vsej elektriki, proizvedeni na Irskem.

Kitajska gonilo prodaje

Glavni trg v letu 2021 je bila Kitajska, kjer se je prodaja skoraj potrojila na 3,4 milijona enot. Lani je bilo samo na Kitajskem prodanih več električnih vozil kot še leta 2020 po vsem svetu. V Evropi se je prodaja električnih vozil leta 2021 povečala za skoraj 70 odstotkov, na 2,3 milijona, od tega je okoli polovica priključnih hibridov.

Mesečna prodaja v letu 2021 je bila najvišja v zadnjem četrtletju, vrhunec pa je bil decembra, ko je prodaja elektrificiranih avtomobilov prvič presegla prodajo dizelskih vozil.

V absolutnih številkah je Nemčija najmočnejši trg, saj so elektrificirani avtomobili leta 2021 predstavljali 17 odstotkov celotne evropske prodaje avtomobilov.