Tokrat so kombije pri Euro NCAP-u testirali še po ohlapnejših pravilih. Foto: Euro NCAP
Tokrat so kombije pri Euro NCAP-u testirali še po ohlapnejših pravilih. Foto: Euro NCAP

Pri evropskem konzorciju Euro NCAP so pohiteli in še pred iztekom leta podelili ocene za varnost trem kombijem, ki si delijo tehnologijo, platformo, opremo, motorje, menjalnike in v veliki meri tudi obliko.
Peugeot traveller, citroën spacetourer in toyota proace se v največji meri razlikujejo po logotipih posameznih znamk, zato je tudi ocena, ki so jo pri Euro NCAP-u podelili trojčku, povsem enaka za vsa tri vozila. Prejeli so najvišjo mogočo oceno za varnost - pet zvezdic. V Bruslju pa do velikih enoprostorcev niso imeli enakih zahtev in protokolov kot pri ocenjevanju klasičnih osebnih avtomobilov. Protokole za lahka dostavna vozila bodo s tistimi za osebna vozila izenačili leta 2016.

Pohvalna varnost odraslih potnikov in otrok
Za varnost odraslih potnikov so si prislužili 87 odstotkov točk, za varnost otrok 91 odstotkov točk, za varnost peščev 64 odstotkov točk in v kategoriji asistenčnih sistemov 78 odstotkov točk.

Pri čelnem trku je potniška kabina ostala stabilna. Lutki, ki simulirata odrasle potnike na prednjih sedežih, sta imeli dobro zaščiteni koleni in stegnenici. Enako dobro zaščiteni bi bili potniki različnih velikosti, pri Euro NCAP-u so še posebej pohvalili varnost otrok. Manj točk so namenili zaščiti pešcev, ki pa je še vedno dobra za ta razred vozil. Odbijač je oblikovan tako, da dobro zaščiti spodnje okončine pešcev, slabša je zaščita zgornjega dela trupa in glave pešca, če se zgodi trk.
Trojček ima najnujnejše varnostne sisteme, ki jih pri Euro NCAP-u zahtevajo za pridobitev najvišje ocene v segmentu lahkih dostavnih vozil, za zdaj pa ni pogoj sistem AEB, ki prepozna oviro in je sposoben samodejno zavirati. Niti pri enem velikoprostorcu ni sistem niti na seznamu doplačil.
Vsa tri vozila, ki se bodo začela tržiti v prvem polletju leta 2016, bodo Peugeot, Citroën in Toyota predstavili vsak na svojem razstavnem prostoru prihodnjega ženevskega avtomobilskega salona v marcu 2016.