Futuristični koncept FFZERO1 prinaša številne nove možnosti, ki bi utegnile v bližnji prihodnosti zaživeti v serijskih vozilih. Foto: Faraday Future
Futuristični koncept FFZERO1 prinaša številne nove možnosti, ki bi utegnile v bližnji prihodnosti zaživeti v serijskih vozilih. Foto: Faraday Future

Ameriško podjetje Faraday Future bo na Sejmu zabavne elektronike v Las Vegasu predstavilo konceptno električno vozilo FFZERO1 s 725 kilovati moči.
Podjetje, ki so ga poimenovali po angleškem kemiku in fiziku Michaelu Faradayu, se omenja kot novi konkurent Tesla Motorsu, saj so se osredotočili na zmogljiva električna vozila.
Konceptno vozilo, ki ga bodo predstavili v Las Vegasu, predstavlja oblikovalski jezik zunanjosti in notranjosti za prihajajočo linijo serijskih modelov Faraday Future, ki naj bi bili na cesti v naslednjih nekaj letih.
Lahki materiali, napredne tehnologije
Pri vozilu gre za futuristični superšportni avtomobil s stekleno streho in deli iz ogljikovih vlaken ter drugih kompozitnih materialov, lahkimi kolesi, polnimi LED-prednjimi žarometi ... Zadek avtomobila se lahko uporablja kot "digitalno platno," na katerem se prikazuje ime voznika in dirkalni položaj.
Potovalna kabina je zasnovana minimalistično, a moderno, v slogu dirkalnikov. V njej je večfunkcijski volan, digitalni zaslon, vgradili so poseben naslon za glavo, ki jo zadrži na mestu pri večjih silah v ovinkih, sedež je v prid udobja zasnovan pod kotom sedenja 45 stopinj, na voznikovo čelado je mogoče pripojiti kisikovo posodo in cevi po katerih teče voda, ki so spravljene v sedežu.
Voznik lahko podatke o vozilu med vožnjo prebira s pogledom pred vozilo, koncept je opremljen s senzorji, ki so potrebni za delovanje avtonomne vožnje, lahko pa kar v volan postavi svoj mobilni telefon in si tako prilagodi vse podatke, ki so shranjeni na telefonu.
Platforma prihodnosti
Američani razmišljajo o prihodnosti, zato so si zamislili prilagodljivo platformo, ki bo enaka za vse modele, a bo omogočala vgradnjo dveh ali štirih elektromotorjev, različno zmogljivih baterij in podvozij za različne namene (športno vozilo, športni terenec ...). Električni pogonski sklop FFZERO1 sestavljajo štirje električni motorji, ki proizvedejo 725 kilovatov moči, kar je toliko kot mclaren P1 GTR. Pospešek od 0 do 100 km/h je manj kot tri sekunde, najvišja hitrost pa 322 km/h.
Sledi električni športni terenec
Pri Faraday Futures imajo cilj proizvajati vozila različnih karoserijskih oblik, najavili so že tudi prihod električnega športnega terenca, ki bi konkuriral vozilu tesla model X. Pri tem jim bodo pomagali številni strokovnjaki, ki so bili zaposleni prav v podjetju Tesla Motors. Prvi serijski avtomobil načrtujejo za leto 2017, doseg s polno baterijo naj bi bil najmanj 483 kilometrov. Podjetje namerava v gradnjo tovarne električnih avtomobilov v bližini Las Vegasa investirati kar milijardo evrov, pri čemer bodo zaposlili okoli 4.500 ljudi.