Pri Fiatu nameravajo prej kot v desetletju v celoti elektrificirati svojo ponudbo osebnih avtomobilov. Foto: MMC RTV SLO/Avtomobilnost
Pri Fiatu nameravajo prej kot v desetletju v celoti elektrificirati svojo ponudbo osebnih avtomobilov. Foto: MMC RTV SLO/Avtomobilnost

Od leta 2030 bo imel Fiat le električne avtomobile. "Med letoma 2025 in 2030 bo paleta izdelkov postopoma postala popolnoma električna," je med razpravo ob svetovnem dnevu okolja dejal šef Fiata Olivier Francois. Cena električnih vozil ne bi presegati cen običajnih vozil. Fiat se osredotoča predvsem na zniževanje cen baterij za električne avtomobile.

Škarje in platno v rokah EU

Fiat trenutno ponuja le električni model 500e. Vendar pa se je Fiat pridružil skupini Stellantis, kar pomeni, da bodo v Fiate vgrajevali obstoječo tehnologijo, kot na primer v vozila znamke Peugeot. Na ta način bodo prihranili čas in denar za razvoj.

Številni proizvajalci so že objavili datume za popolno opustitev motorjev z notranjim zgorevanjem. Ozadje tega so vedno strožje mejne vrednosti emisij, ki jih zaradi podnebnih sprememb od proizvajalcev vozil zahteva EU. Vzporedna proizvodnja električnih modelov in modelov z motorji na notranje zgorevanje je zapletena in draga.

General Motors želi na primer ponuditi le električne avtomobile od leta 2035 naprej, Mini od leta 2031 naprej, Volvo in Ford pa že od leta 2030 naprej.