Fiat tipo je na testih združenja Euro NCAP dobil dve oceni: tri zvezdice z osnovno opremo in štiri z dodatnim varnostnim paketom. Foto: Euro NCAP
Fiat tipo je na testih združenja Euro NCAP dobil dve oceni: tri zvezdice z osnovno opremo in štiri z dodatnim varnostnim paketom. Foto: Euro NCAP

Tipa so ocenili po novem dvojnem sistemu ocenjevanja »Dual rating«, po katerem avtomobil ocenijo na podlagi osnovne varnostne opreme, na željo proizvajalca pa še z opcijskim varnostnim paketom, ki je za doplačilo na voljo pri vseh različicah in je na prodaj na vseh trgih.

Dobra ocena za bočni trk
Osnovni tipo je dosegel 82 odstotkov točk za varnost odraslih potnikov, zlasti pri bočnem trku, kjer avtomobil dobro varuje vse dele telesa, 60 odstotkov za varnost otrok, 62 odstotkov za varnost pešcev in 25 odstotkov za aktivno varnost. Pri zadnji nu je nato z dodatnim varnostnim paketom uspelo prilesti na 57 odstotkov, kar mu je zagotovilo dodatno zvezdico. Ta paket vključuje tempomat in sistem za opozarjanje na nevarnost trka ter samodejno zaviranje v sili.

Razmeroma slabe ocene za varnost so značilne za večino nizkocenovnih modelov. Te namreč proizvajalci predstavljajo kot funkcionalne avtomobile, ki ponujajo največjo vrednost za denar, v resnici pa mnogokrat zaostajajo na varnostnem področju.

To velja tudi za tipa, pri katerem se bodo morali kupci, če bodo želeli, da bo njihov avtomobil dosegal trenutno uveljavljene varnostne standarde, vsekakor odločiti za opcijski varnostni paket.