V najmlajše obdobje razstave sodi legendarni fičko, ki je bil dolga leta pojem mobilnosti v Sloveniji in glavna zvezda številnih zgodb. Foto: M. Kr.
V najmlajše obdobje razstave sodi legendarni fičko, ki je bil dolga leta pojem mobilnosti v Sloveniji in glavna zvezda številnih zgodb. Foto: M. Kr.
TMS - Naš dragi avto (Piccolo 6 HP)
Na razstavi si je mogoče ogledati tudi piccola, ki velja za enega najstarejših ohranjenih avtomobilov pri nas in je eden izmed prvih eksponatov v TMS. Foto: M. Kr.

Kot poudarjajo v TMS želijo s prikazom treh značilnih obdobij – do prve svetovne vojne, med obema vojnama in od druge svetovne vojne do osamosvojitve – osvetliti ključna obdobja, dogodke in vozila, ki so bila tako ali drugače vpeta v razvoj avtomobilizma na Slovenskem.

Deset avtomobilov in pet motornih koles
V okviru razstave je razstavljenih deset avtomobilov ter pet motornih koles. Med avtomobili je najstarejši Piccolo 6HP, ki mu skozi stoletje sledijo Austro Daimler 14/35, Wanderer 5/15 PS W4 Puppchen, Ford T, Steyr XII, Tatra 12, BMW 315, Chrysler Eight CD-8, Zastava 600D in Zastava 101. Med peterico motornih koles pomembnih za razvoj zgodovine prometa pri nas, pa so se uvrstili Torpedo, Douglas 3 1/2, DKW 175 Are, Tomos D5s in Tomos T12.

Zanimiv sprehod skozi posamezna obdobja
Sodobno zasnovana interaktivna razstava poleg razstavljenih vozil s spremljajočo zgodbo in številnimi podrobnostmi omogoča tudi zanimiv pogled v posamezna časovna obdobja. Obiskovalci lahko tako ob sprehodu skozi razstavo spoznajo še razvoj prometnih znakov, registrskih oznak in značilnih cestišč, s pomočjo besedil, slikovnega in grafičnega gradiva pa dobijo tudi dodatne informacije o času in okolju, ko je bilo posamezno vozilo v uporabi.

Zanimiva za vse generacije in stopnjo zanimanja
Glede na postavitev in zasnovo je razstava primerna tako rekoč za vse generacije obiskovalcev, vsebinsko bogata tudi za poznavalce in hkrati dovolj zanimiva za tiste, ki si želijo spoznati le ključna dejstva. Poleg klasičnih predstavitvenih besedil v slovenskem in angleškem jeziku, so ob vsakem vozilu na voljo še dodatne informacije v elektronski obliki.

Z odprtjem razstave v TMS začenjajo po zimskem premoru novo muzejsko sezono; od 1. marca dalje je namreč muzej spet odprt za vse obiskovalce in ne le za skupine po dogovoru, kot je to v navadi v zimskem času. Razstava, ki vključuje le manjši del sicer zelo bogatega fonda avtomobilov in motornih koles v zbirki muzeja, bo stalna, vendar nameravajo občasno tudi zamenjati kakšen eksponat zaradi konservatorsko restavratorskih posegov ali osvežitve postavitve.