Novi focus bo v bolj ali manj identični podobi vozil po skoraj celem planetu. Foto: M. Kr.
Novi focus bo v bolj ali manj identični podobi vozil po skoraj celem planetu. Foto: M. Kr.

Povsem novi ford focus je pripeljal tudi na slovenski trg, kjer bo poskušal osvajati z zanimivo podobo, bogato ponudbo motorjev in opreme.

Zunanja podoba sledi smernicam Fordovega kinetičnega dizajna, ki poskuša ustvariti podobo dinamike in gibanja. Za dejansko gibanje pa uspešno skrbi pestra ponudba sodobnih pogonskih agregatov. Razpon moči v ponudbi sega od 70 kilovatov (95 KM) do 134 kilovatov (180 KM). Med njimi sta tudi dva povsem nova 1,6-litrska motorja s tehnologijo ecoboost, ki ponujata veliko zmogljivosti ob nizki porabi goriva in majhnih količinah izpustov.

Napredne tehnologije pa je veliko tudi na seznamu serijske in dodatne opreme. Vključno z opozorilnikom nenamerne menjave pasu, pomočnikom za samodejno parkiranje ter samodejnim prepoznavanjem znakov, ki so prikazani na preglednem instrumentnem delu oblikovno precej razgibane armature.

Za najcenejšega med novinci, ki je na voljo v treh karoserijskih različicah, je treba v Sloveniji po ceniku odšteti 16.580 evrov, trgovci pa že obljubljajo tudi popuste. Kljub novemu focusu, pa bo vsaj še pol leta na voljo tudi njegov predhodnik in sicer v petvratni različici.