Pri podjetju Jaguar Land Rover so zelo zadovoljni z doseženimi karakteristikami sistema, niso pa še sporočili, kdaj in ali sploh bodo sistem vgrajevali v svoja vozila. Foto: JLR
Pri podjetju Jaguar Land Rover so zelo zadovoljni z doseženimi karakteristikami sistema, niso pa še sporočili, kdaj in ali sploh bodo sistem vgrajevali v svoja vozila. Foto: JLR

Pri podjetju Jaguar Land Rover so predstavili tehnologijo, ki bi lahko vozilom s pogonom na vsa štiri kolesa (4x4) omogočila samodejno vožnjo po neutrjeni podlagi - blatu, snegu, pesku in vodi.
Raziskovalni projekt so poimenovali "Autonomous all-terrain driving" (Avtonomna vožnja po vseh podlagah). Delovanje temelji na naprednem sistemu, ki po zaslugi številnih posebej prilagojenih sistemov samostojno upravlja vozilo, tudi po tem, ko zavijemo z asfaltirane podlage. Poleg nadzora okolice s pomočjo kamere so za namen avtonomne vožnje poskrbeli še z razvojem senzorjev - ultrazvočnih, radarskih in LIDAR, ki zaznavajo spremembe na vozni podlagi in ob njej. S pomočjo senzorjev elektronika za upravljanje z vozilom ustvari 3D-sliko poti vozil in okolice.
Vozila med seboj komunicirajo
Medtem ko kamere snemajo okolico vozila, ultrazvočni senzorji pet metrov pred vozilom preučujejo površino podlage. V praksi to pomeni, da bo sistem zaznal vse prepreke na poti, jih analiziral in primerjal s karakteristikami vozila in njegovo hitrostjo. Na ta način bo izračunal, kako premagati določeno prepreko (voda, sneg, blato, luknje, trava ...). Informacije se pošiljajo sistemu "Terrain Response", ki samodejno prilagodi režim vožnje terenu pred vozilom. Vozila, ki imajo vgrajen enak sistem, se lahko med seboj povežejo in delijo podatke.
Tiskovni predstavnik Jaguar Land Roverja je dejal: "To bo izboljšalo izkušnjo vožnje na vseh terenih, saj avtomobil v samodejnem načinu ne bo izgubljal hitrosti, lažje bo premagoval ovire. Sistem v vozilu bo samodejno zmanjšal hitrost, ko bo teren zahtevnejši ali pa bo pred vozilom stoječa voda."