Proizvodna mreža Mercedes-Benza je svetovna, digitalna, prilagodljiva in pripravljena na prihajajočo električno ofenzivo, so prepričani pri nemškem proizvajalcu premijskih avtomobilov. Foto: Mercedes-Benz
Proizvodna mreža Mercedes-Benza je svetovna, digitalna, prilagodljiva in pripravljena na prihajajočo električno ofenzivo, so prepričani pri nemškem proizvajalcu premijskih avtomobilov. Foto: Mercedes-Benz

V Stuttgartu pospešeno testirajo novo generacijo električnih avtomobilov. Trenutna modela EQC in EQV sta le prvi lastovki nove dobe.

Začelo se bo že prihodnje leto. V portfelju baterijskih vozil bo šest novih izdelkov. Električna različica razreda GLA z imenom EQA naj bi premiero doživela 20. januarja. Njen prihod je upočasnila koronska kriza.

Električni S bo EQS

Leta 2021 bosta sledila še dva modela. Najpomembnejši je EQS. Luksuzno električno limuzino bodo začeli na novi proizvodni liniji v Singelfingenu izdelovati v prvi polovici leta. Postavili jo bodo ob bok novemu razredu S in njegovih izvedenkah z logotipom Maybach. EQS in razred S imata različni platformi.

Na
Na "plaz" novih električnih avtomobilov znamke Mercedes-Benz ne bomo dolgo čakali. Trije bodo predstavljeni leta 2021. Zaščitni znak je oznaka EQ. Foto: Mercedes-Benz

V drugi polovici leta bo Mercedes-Benz v Kecskemétu na Madžarskem začel proizvajati SUV EQB, električno različico kompaktnega sedemsedežnega modela GLB. V Bremnu pa bodo izdelovali električno limuzino EQE in električni terenec EQC. Oba modela bodo hkrati izdelovali tudi v Pekingu za potrebe kitajskega trga. Leta 2022 bodo zagnali še proizvodnjo v ameriški tovarni v Tuscaloosi.

Pomembne bodo baterije

Proizvajalec avtomobilov bo okrepil tudi proizvodnjo baterij, ki so nujne za uspeh novih električnih avtomobilov. Za EQS in EQE jih bodo proizvajali v dveh tovarnah v Untertürkheimu v Nemčiji. Baterije za kompaktne športne terence bodo zagotavljale tovarne v Kamenzu, Jaworju na Poljskem in v Pekingu na Kitajskem.

Za velike električne športne terence iz ZDA jih bodo izdelovali v Tuscaloosi. Skupno bo do leta 2022 Mercedes-Benz izdelal osem električnih modelov v sedmih tovarnah na treh celinah.