Mercedes razvija električno limuzino velikosti razreda S. Foto: Mercedes-Benz
Mercedes razvija električno limuzino velikosti razreda S. Foto: Mercedes-Benz

Velika limuzina z oznako EQ S bo del Daimlerjeve ofenzive, s katero želi do leta 2022 na trg poslati 10 popolnoma električnih avtomobilov. To je v sklopu mednarodne predstavitve novega razreda A, ki v teh dneh poteka v Splitu, povedal sam prvi mož Daimlerja, Dieter Zetsche.

Tudi priključni hibridi
Zetsche je ob tem povedal še, da bodo ob električnih modelih na voljo tudi priključni hibridi, ki bodo ponujali čisto drugačne dosege, kot smo jih vajeni danes, ter dodal, da bodo drugi modeli z običajnim pogonom opremljeni z blago hibridno tehnologijo z 48-voltnim omrežjem.

Mercedes je lani z rekordnimi prihodki prehitel glavna premijska tekmeca Audi in BMW, pri čemer prihodnji dobiček ogrožajo vse večji stroški razvoja elektrificiranih modelov in nove digitalne ponudbe ter morebitne trgovinske omejitve v Združenih državah Amerike ter na Kitajskem.

Prilagajanje razmeram
Zetsche meni, da morajo zaradi nestanovitnih razmer v določenih delih sveta povečati prilagodljivost lokalne proizvodnje. Poudaril je, da bi bilo prezgodaj komentirati potencialna tveganja trgovinskih ovir in dodal, da so nedavni dogodki v Rusiji, povezani s strožjimi načrtovanimi sankcijami Združenih držav Amerike, sovpadali z bolj spodbudnimi signali na Kitajskem glede morebitnih omilitev pravil za tuje vlagatelje.