Mini vision next 100 je mestni avtomobil, ki v dolžino meri 3,62 metra, kar je 56 centimetrov več od originalnega minija in 27 centimetrov manj od sedanjega najmanjšega minija. Foto: MINI
Mini vision next 100 je mestni avtomobil, ki v dolžino meri 3,62 metra, kar je 56 centimetrov več od originalnega minija in 27 centimetrov manj od sedanjega najmanjšega minija. Foto: MINI

Pri znamkah Mini in Rolls-Royce, ki sta del skupine BMW, se pospešeno pripravljajo na bližnjo prihodnost, ko bodo na ceste zapeljala prva povsem avtonomna serijska vozila. BMW je koncept vision next 100 predstavil pred nekaj meseci, Mini in Rolls-Royce sta svoji študiji vision next 100 pokazala zdaj.
Predstavitev se je zgodila v Londonu, na njej pa so pri Miniju in Rolls-Royceu predstavili dva koncepta futurističnega dizajna z vgrajenimi naprednimi tehnologijami. Mini za prihodnost predvideva možnost tradicionalnega lastništva avtomobila in flotnih vozil za najem, ki bodo neke vrste roboti avtomobili.
Električni koncept mini vision next 100 je zasnovan tako, da potnike pobere na mestu, kamor naročijo prihod avtomobila. Avtomobil na željo uporabnikov spreminja barve in grafiko na karoseriji vozila, tudi parkira sam in baterijo polni brez človeške pomoči, so na predstavitvi pojasnili pri Miniju, pri katerem tako kot pri BMW verjamejo, da v prihodnosti avtomobili ne bodo nujno izdelani za voznika, ampak se bodo prilagajali potrebam potnikov, ki se bodo v vozilih le prevažali.

"V ne tako oddaljeni prihodnosti bo verjetno večina avtomobilov opremljena s sistemi za popolnoma samodejno vožnjo. Ljudje se bodo prevažali v robotih na kolesih," so pri BMW-ju zapisali v izjavi za javnost in dodali, da se želijo kot avtomobilska znamka s samodejnimi vozili indentificirati enako kot z zdajšnjimi vozili, pri katerih je v ospredju vozna dinamika.

Rolls-Royce predstavil virtualnega asistenta
Pri BMW-ju veliko vlagajo v nove tehnologije, predvsem samodejno vožnjo in električna vozila. Menijo, da bodo tako lažje ohranili status največjega proizvajalca luksuznih vozil. Letos bodo najbrž po več kot desetletju zdrsnili na drugo mesto, za Mercedes-Benz. Pri BMW-ju pravijo, da bodo njihova vozila v prihodnosti ponujala tako samodejno vožnjo, hkrati pa bo lahko voznik prevzel nadzor nad vozilom, če bo to želel.
Pri skupini BMW, katere del je luksuzni Rolls-Royce, so v Londonu pokazali, kako bodo v prihodnosti po cestah potovali premožni ljudje. Avtonomni koncept rolls-royce vision next 100 v dolžino meri kar 5,9 metra, poleg širokih vrat pa se ob vstopanju in izstopanju iz vozila streha privzdigne. Kupe ima vgrajena dva elektromotorja, vstavljena na prednjo in zadnjo os, vsak zmore po 250 kilovatov moči. Bistvo je možnost personalizacije, saj bodo potniki udobje v kabini prilagajali svojim željam. Voznika nadomešča virtualni asistent, ki ga bodo potniki videli na velikem OLED-zaslonu.

Mini vision next 100

Rolls-Royce vision next 100