Volvo je predstavil tudi serijsko različico V60 plug-in hybrid, ki jo bodo začeli izdelovati novembra 2012. Foto: Volvo
Volvo je predstavil tudi serijsko različico V60 plug-in hybrid, ki jo bodo začeli izdelovati novembra 2012. Foto: Volvo

Tehnologija v najnaprednejšem volvu doslej naj bi namreč, predvsem po zaslugi hibridnega pogona, omogočala uporabo avtomobila na tri načine. V režimu vožnje pure, avtomobil poganja le električni motor, z enim polnjenjem baterije pa naj bi bil doseg vozila do 50 kilometrov.

Režim hybrid označuje kombinacijo pogona z 2,4-litrskim petvaljnim dizelskim in električnim motorjem. Prvi zmore 160 kilovatov (215 KM) moči in 440 Nm navora, drugi pa 52 kilovatov (70 KM) moči in 200 Nm navora. Sistem pa naj bi ob optimalni uporabi, kar pomeni dosledno upoštevanje navodil za varčno vožnjo, zagotavljal izredno nizko povprečno porabo, le 1,9 litra dizelskega goriva na 100 kilometrov in izpust ogljikovega dioksida 49 gramov na kilometer.

Z izbiro načina power pa naj bi kombinacija obeh motorjev zagotavljala maksimalni izkoristek obeh motorjev, ki v paru zagotavljata tudi štirikolesni pogon. Dizelski motor namreč poganja prednji par koles, električni pa zadnji in prav visok navor električnega motorja naj bi močno prispeval k zavidljivem pospešku od 0 do 100 km/h v 6,2 sekunde.

Poraba elektrike po potrebi
Med zanimivejše opcije pri hibridnem pogonskem sklopu sodi tudi možnost izbire varčevanja nakopičene energije v bateriji. To v praksi pomeni, da sistem med vožnjo ne prazni baterije samodejno, ampak skrbi za polno napolnjenost, voznik pa električni pogon vklopi po lastni presoji oziroma potrebi, na primer ko zapelje v center mesta ali območja z omejitvami vožnje za vozila s klasičnimi motorji.

Volvo je ob predstavitvi serijske različice avtomobila, ki bo zaenkrat na voljo le z eno posebno barvo karoserije pomenljivo imenovano electric silver, napovedal začetek predprodaje za prvo polovico leta 2012. Prve avtomobile pa lahko kupci pričakujejo šele proti koncu leta. V letu 2012 naj bi jih izdelali le 1.000, prav tako leta 2013. Z letom 2014 pa naj bi se obseg letne proizvodnje plug-in hibridov V60 dvignil do 6.000 primerkov letno. Od tega naj bi jih 30 odstotkov ostalo na trgih v skandinavskih deželah, cena pa naj bi bila približno 57.000 evrov.