Foto:
Foto:

Pri Tesli Motors so od predstavitve na začetku aprila do zdaj prejeli že več kot 400.000 prednaročil za svoj najmanjši in najcenejši avtomobil, model 3. Navdušenja niso spregledali drugi proizvajalci vozil. Pri Fiat Chrysler Automobiles (FCA) utegnejo izdelati tekmeca.
Pri Tesli Motors so potrdili, da so prejeli že več kot 400.000 prednaročil za model 3, za rezervacijo pa je bilo treba odšteti skoraj 1.000 evrov. Prvi kupci bodo avtomobil, ki bo v ZDA stal okoli 30.000 evrov, dobili šele čez leto in pol, čakanje pa se utegne zavleči tudi na tri leta.
Pri Tesli Motors prav zaradi naraščanja števila naročil že načrtujejo gradnjo nove tovarne, prostor pa iščejo v Evropi. Elona Muska so k gradnji tovarne že pozvali pri hrvaški vladajoči stranki HDZ, prostor za novo tovarno pa bi odstopili tudi Francozi.
Marchionne ni presenečen
Direktor Fiat Chrysler Automobiles (FCA) Sergio Marchionne je ob naraščanju prednaročil za model 3 dejal, da bodo svoj kompaktni električni avto izdelali, če se bo poslovni model, ki so ga začeli pri Tesli Motors, uspešen.
"Nisem presenečen nad tako številnimi rezervacijami za model 3, vendar je treba zdaj toliko avtomobilov tudi izdelati in dostaviti kupcem, hkrati pa je treba ustvariti dobiček, in ne izgube," je bil jasen Marchionne in dodal, da bo, če mu bo vodilni Tesle Motors Elon Musk dokazal, da je projekt lahko dobičkonosen, prav gotovo prekopiral formulo: "Zagotovo bom to storil, konkurenčni avtomobil pa bomo imeli pripravljen v 12 mesecih."
Marchionneja so novinarji izzvali, ali se mu ne zdi, da so pri FCA-ju prepozno vstopili v "dirko z električnimi vozili." Italijan je na to le hudomušno odvrnil: "Bolje pozno kot nikoli."
Pri FCA-ju so leta 2015 v ZDA prodali le nekaj tisoč električnih modelov fiata 500e, gre za električno različico kultnega fiata 500. 500e je na prodaj zgolj v ZDA.