Tesla Motors je predstavila svoj tretji električni avtomobil, limuzino model 3. Foto: Tesla Motors
Tesla Motors je predstavila svoj tretji električni avtomobil, limuzino model 3. Foto: Tesla Motors

Pri Tesli Motors so ob 5.30 po našem času v Los Angelesu razkrili svoj tretji in hkrati najmanjši ter najcenejši avtomobil model 3. Limuzina naj bi v ZDA brez subvencij stala okoli 30 evrskih tisočakov, najmanj zmogljivi model pa od 0 do 100 km/h pospeši v šestih sekundah.
Pri Tesli Motors so model 3 razkrili z velikim pompom, pred številnimi novinarji, ki so se zbrali v Los Angelesu, razkritje pa so lahko ljubitelji Tesle Motors in avtomobilizma v neposrednem spletnem prenosu spremljali po vsem svetu.
Elon Musk, lastnik Tesle Motors, je veliko prahu dvignil že z napovedjo tretjega električnega avtomobila, za katerega nič kaj sramežljivo trdi, da bo spremenil svet avtomobilizma. Napovedali so tekmeca električnemu BMW-ju i3, ki pa naj bi se z voznimi lastnostmi kosal s športnim BMW M3, s katerim je dimenzijsko zelo podoben.
115.000 vplačil rezervacije, ključi avtomobila pa čez leto in pol
Tudi zato je Musku uspelo to, kar po navadi spremljamo ob prihodu novega iphona na trg, ko ljudje v dolgih vrstah, tudi po več dni, stojijo pred trgovinami, da bi bili prvi, ki bi se lahko pohvalili z novim telefonom. Za nakup modela 3 je treba položiti rezervacijo za skoraj 1.000 evrov, pa čeprav bodo avtomobil začeli kupcem izročati šele konec leta 2017. Prvi bodo vozilo dobili kupci v Severni Ameriki, nato sledita Evropa, Azija in države, ki imajo volan na desni strani. Zanimanje naj bi bilo izjemno. Proizvajalec električnih vozil trdi, da je rezervacijo položilo vsaj 115.000 ljudi, zato naj bi z model 3 podjetje končno začelo poslovati pozitivno in ne več delalo izgub kot z model S in model X. Trenutno jim uspeva na leto prodati okoli 50.000 vozil.
Doseg vsaj 360 kilometrov
"Preden začneš poslovati pozitivno, je treba predstaviti nekaj dobrih produktov in poslovnih potez," je Musk dejal ob razkritju novega električnega avtomobila, za katerega je zatrdil, da bo doseg boljši kot pri dveh modelih, ki jih pripravlja General Motors, in sicer opel amperi in chevrolet boltu, saj naj bi z enim polnjenjem baterije zmogla prevoziti pot okoli 320 kilometrov, njuna cena pa bo okoli 30 tisoč evrov.
Pri Tesli Motors zagotavljajo, da bo minimalen doseg modela 3 s polno baterijo 360 kilometrov, Musk pa je pri tem dejal: "Mi ne izdelujemo počasnih avtomobilov." Najmanj zmogljiv model 3 naj bi tako od 0 do 100 km/h pospešil v šestih sekundah, najzmogljivejša različica pa v štirih sekundah, kar je primerljivo z BMW-jem M3. Musk je ob razkritju poudaril, da je model 3 prostoren za prevoz petih odraslih oseb. To so storili tako, da so preuredili prostor v kabini in prednja potnika nekoliko potisnili naprej, armaturna plošča pa je vitkejša. Avtopilot bo del standardne opreme, prav tako tudi panoramska steklena streha. Glavni tekmeci bodo BMW serije 4, audi A4 in mercedes razreda C.