Preverite veljavnost prometnega in vozniškega dovoljenja. Foto: BoBo
Preverite veljavnost prometnega in vozniškega dovoljenja. Foto: BoBo

V AMZS so pripravili nekaj napotkov, ki vam lahko olajšajo pripravo na pot na dopust. Načrtovanje poti je zelo pomembno, saj vam lahko privarčuje marsikatero nevšečnost na poti ali na lokaciji, na katero ste namenjeni.

Zelo pomembno je že, kdaj se bomo odpravili na pot. Gneči se lahko izognemo z izbiro manj obremenjenih cest in mejnih prehodov. Vozniki naj bodo spočiti, vsi potniki pa se morajo zavedati, da bo potovanje zaradi morebitnih zastojev trajalo dlje časa.

Cestna dela podaljšujejo čas potovanja

Trenutno na slovenskih cestah in avtocestah potekajo cestna dela, ki lahko vplivajo na čas potovanja, naštetemu pa se letos pridružujejo še kontrole na mejnih prehodih v povezavi z epidemijo novega koronavirusa. Pred odhodom na izbran počitniški cilj je zato še toliko pomembnejše, da za državo, v katero potujemo, preverimo aktualne potovalne informacije: "V AMZS v sodelovanju z evropskimi partnerskimi avtomobilskimi klubi in mednarodno avtomobilistično zvezo FIA (Regija I) zbiramo potovalne informacije in ukrepe, ki jih posamezne evropske države sprejemajo za preprečevanje širjenja epidemije novega koronavirusa, ter jih objavljamo na spletni strani amzs.si – podstran Na poti, rubrika Potovalne informacije po evropskih državah," je pojasni Matic Zupančič iz AMZS informacijskega centra ter dodal, da je pred odhodom v tujo državo priporočljivo preveriti še aktualna priporočila ministrstva za zunanje zadeve in drugih pristojnih institucij.

Prtljaga naj bo naložena pravilno. Že majhni predmeti lahko ob silovitem zaviranju ali trku postanejo smrtonosni projektili. Foto: Miha Merljak, MMC RTV Slovenija
Prtljaga naj bo naložena pravilno. Že majhni predmeti lahko ob silovitem zaviranju ali trku postanejo smrtonosni projektili. Foto: Miha Merljak, MMC RTV Slovenija

Novosti na Hrvaškem

Največ Slovencev in Slovenk se bo tradicionalno odpravilo na Hrvaško, kjer so za letos pripravili nekaj novosti. Prva in zelo pomembna je aplikacija za hitrejši prehod meje, v katero je treba v naprej vnesti podatke o osebah (ime, priimek, datum rojstva, številka osebnega dokumenta, številka mobilnega telefona in e-naslov) in naslov bivanja v državi. Novost je tudi, da je hrvaška vlada združila javni podjetji Autocesta Rijeka-Zagreb (ARZ) in Hrvatske autoceste (Hac), zato mostnine na Krk od 15. junija ne zaračunavajo. V Hacu so tudi napovedali, da letos ne bo sezonske 10-odstotne podražitve cestnin za avtoceste v njihovem upravljanju, ne bo niti sezonske podražitve trajektov na hrvaške otoke.

Sami lahko pred odhodom na pot poskrbite za brezhibno delovanje avtomobila. Tudi z obiskom servisa na kontrolni pregled. Jurij Kočar, vodja AMZS servisa, ob tem svetuje: "Še zlasti priporočamo, da pred odhodom na daljšo pot preverite ustreznost pnevmatik, vključno s tlakom, ali delujejo vsa svetlobna telesa, pregledate količine in stanje motornega olja in čistila za stekla, ustreznost metlic brisalcev, v kakšnem stanju je akumulator. Preverite tudi, ali imate v avtu obvezno opremo in veljavnost kompleta za prvo pomoč. Serviser pa naj preveri zavore, stanje hladilne tekočine, zavornega olja in olja servo volana."

Zaradi poostrenega nadzora mej povezanega z epidemijo covid-19 se pripravite tudi na časovno daljše potovanje do končnega cilja. Foto: BoBo
Zaradi poostrenega nadzora mej povezanega z epidemijo covid-19 se pripravite tudi na časovno daljše potovanje do končnega cilja. Foto: BoBo

Pravilno nalaganje prtljage

Preverite veljavnost prometnega in vozniškega dovoljenja. Če avto ni vaša last, je priporočljivo urediti dovoljenja za vožnjo tujega vozila. Za izbrano državo dopustovanja preverite, ali zanjo potrebujete zeleno karto. Preverite, ali je za državo, v katero potujete, obvezna vinjeta.

Z odhodom na počitnice je seveda povezano tudi vprašanje: kam – in kako – s prtljago. Pri tem premalokrat ali pa sploh ne pomislimo na to, da je lahko nepravilno naložena prtljaga v avtu zelo nevarna, če pride do nesreče oziroma trka. Posamezni kosi prtljage, ki niso pravilno zavarovani, lahko namreč že ob blažjem trku poletijo po kabini in poškodujejo potnike

Na hrvaških cestah vas bo pričakalo nekaj novosti, tudi radarjev. Foto: BoBo
Na hrvaških cestah vas bo pričakalo nekaj novosti, tudi radarjev. Foto: BoBo

Zato je pomembno, da prtljago pravilno namestimo v avto. "Svetujemo, da vso prtljago, ki jo želimo vzeti s sabo, pripravimo pred vozilo in jo nato v nadaljevanju vanj sistematično zložimo: težje predmete zložimo na dno prtljažnika, takoj za zadnjo klop, nanje pa zlagamo ostale, lažje kose prtljage. Prtljaga naj ne sega prek višine zadnjih sedežev, če pa že ne gre drugače, naj bodo tam res najlažji predmeti, nikakor pa ne predmeti z ostrimi robovi ali veliko maso", priporoča AMZS inštruktor varne vožnje Mitja Jeseničnik in izpostavlja še nekaj nasvetov za varno nalaganje prtljage: "zadnjo klop prevračajte oziroma podirajte le takrat, ko je to nujno, saj klop predstavlja varovalno pregrado med prtljažnikom in potniško kabino, tovora nikoli ne položite prosto v prtljažnik – vedno ga naslonite na naslonjalo zadnje klopi, če je mogoče, za pritrditev uporabite varnostne pasove v avtu, uporabljajte pritrdilne prstane v prtljažniku, v avtu imejte vedno pritrdilne trakove, drobne kose prtljage pospravite v škatle, varnostne pasove na zadnji klopi pripnite ob klop, tudi če zadaj ni potnikov, ostre in daljše kose prtljage zavijte v odejo, pazite na pravilno razporeditev teže; težje predmete vedno položite na dno prtljažnika, predmete, ki tehtajo več kot 25 kg pa po možnosti ne polagajte na mesta za potniki, ne preobremenite avtomobila (največja dovoljena obremenitev oziroma masa je navedena v knjižici s tehničnimi podatki."

Ob tem pa AMZS inštruktorji varne vožnje poudarjajo: "Obvezna oprema, še zlasti komplet prve pomoči, naj bo na mestu, do katerega boste lahko hitro in enostavno dostopali."

Ste zamudili zadnjo oddajo Avtomobilnost? Ogledate si jo lahko tukaj.

Avtomobilnost