Razlogov za odstavitev še niso navedli. Foto: MMC RTV SLO/Miha Merljak
Razlogov za odstavitev še niso navedli. Foto: MMC RTV SLO/Miha Merljak

Bollore je na čelo Renaulta sedel po odstavitvi dolgoletnega vodje Carlosa Ghosna, ki so ga aretirali zaradi domnevnih finančnih malverzacij v Renaultovem partnerju – japonskem Nissanu – nepravilnosti pa naj bi odkrili tudi v Renaultu.

Upravni odbor podjetja je po izredni seji podal le kratko izjavo, v kateri razloga za odstavitev še ni navedel. So pa sporočili, da bo koncern do imenovanja novega glavnega izvršnega direktorja vodila dosedanja glavna finančna direktorica Clotilde Delbos.

Bollore je podjetje vodil ob novem predsedniku skupine Jeanu-Dominiqu Senardu, s katerim pa sta imela napet odnos. Ravno ta je v podjetju od aretacije Ghosna, ki je novembra 2018 zaostrila odnose med Renaultom in Nissanom. Ob aretaciji so mnogi pozivali tudi k umiku Bolloreja, ki je bil pod Ghosnom od začetka leta 2018 glavni operativni direktor skupine.

Potezo upravnega odbora, o kateri se je govorilo že ves teden, je označil za popolnoma nepričakovani "udar".

Predstavniki francoske države, ki je s 15-odstotnim deležem največja delničarka v Renaultu, so jasno podprli prekinitev vseh vezi z Ghosnovo dobo. "Danes je pomembna stabilnost zavezništva (z Nissanom), sposobnost osvajanja novih trgov in upravljanje v času prehoda k električnim vozilom," je za javno televizijo povedal transportni minister Jean-Baptiste Djebbari. "Popolnoma zaupamo Jeanu-Dominiqu Senardu, da bo predlagal ustrezno strategijo," je dodal.