Posebno omejeno serijo 750 vozil v čast 25-letnice so predstavili konec junija na festivalu hitrosti v Goodwoodu. Foto: Mazda
Posebno omejeno serijo 750 vozil v čast 25-letnice so predstavili konec junija na festivalu hitrosti v Goodwoodu. Foto: Mazda

Japonski izdelovalec namerava novo generacijo MX-5 premierno predstaviti na treh lokacijah hkrati, in sicer na Japonskem, v Združenih državah Amerike in v Španiji. Evropske častilce legendarnega modela, ki letos praznuje četrt stoletja od prihoda na trg, kar so konec junija počastili tudi s predstavitvijo posebne omejene serije 750 vozil v Goodwoodu, tako že vabijo na večdnevni septembrski dogodek v Barcelono.

Po uradni predstavitvi nove generacije MX-5, ki bo 3. in 4. septembra, se bodo 6. septembra v Barceloni zbrali ljubitelji modela z različnih koncev Evrope in morda znova dosegli kakšen rekord. Mazda MX-5 se je namreč v Guinessovo knjigo rekordov že vpisala kot najbolje prodajani dvosedežni avtomobil vseh časov, častilcem malega roadsterja pa je uspelo že tudi nekajkrat preseči rekorde v najdaljši vozeči koloni enega modela.

Od leta 1989 dalje so do junija letos izdelali 945.000 primerkov MX-5, ki je po besedah Mazdinih predstavnikov s kombinacijo veselja v vožnji, zadnjega pogona, lahkotnosti in ekonomičnosti uspel oživiti takrat že skoraj mrtev trg roadsterjev.