Tri zelo nenavadna prevozna sredstva treh avtomobilističnih kraljev. Foto: Newspress
Tri zelo nenavadna prevozna sredstva treh avtomobilističnih kraljev. Foto: Newspress

Jeremy Clarkson, Richard Hammond in James May so si za pot v Betlehem namesto tradicionalnih potovalnih sredstev izbrali tri bolj primerne vsebini in slovesu avtomobilistične oddaje, ki si je tudi zaradi svojih pogostih izletov v skrajnosti pridobila mednarodni sloves. Trije modreci so skoraj dva tisoč kilometrov dolgo pot začeli v Iraku in si zanjo izbrali vsak svoj avtomobil. Seveda ne v dolgočasni serijski izvedbi, ampak so jih malce predelali in prilagodili zgodbi oziroma razmeram na poti. Dolgojezični Clarkson je izbral mazdo MX-5 s posebno živobarvno shemo, energični Hammond Fiatovo barchetto z nenavadno nadgradnjo, umirjeni May pa BMW Z3 z malce militarističnim dizajnom.

Vsi trije avtomobili pa po oddaji ne bodo odšli v pozabo, temveč jih bodo razstavili v britanskem narodnem parku Beaulieu, ki med drugim gosti avtomobilski muzej z 250 različnimi vozili.

Čeprav trije novi primerki še nimajo prave zgodovinske vrednosti, pa bodo brez dvoma zbujali pozornost. Mazda MX-5 je glede na barvni vzorec podobna kakšni sodobni preprogi z izrazito nestandardnimi zadnjimi kolesi, na nosu pa ima odbijač, ki bi skladneje deloval na kakšnem večjem terencu. Da dolga pot ne bi bila preveč dolgočasna, pa si je voznik za dodatno opremo zaželel vodno pipo.

Očem precej bolj skrita je notranja oprema barchette, z veliko šotorsko nadgradnjo, podobno tistim, ki jih je mogoče videti na kamelah. Glede na maskirne barve prednjega dela avtomobila, ki so ga premazali z lepilom in posuli s peskom in grmičevjem, pa je potujoči šotor od daleč deloval precej nenavadno.

Bolj umetniški je bil maskirni vzorec BMW-ja, čeprav je voznik zatrjeval, da je kombinacija maskirne sheme vozil in letal nemškega Afriškega korpusa iz časa druge svetovne vojne. In kot se za »vojaška vozila« spodobi, je BMW na pokrovu motorja nosil kramp in lopato. Za vsak slučaj, seveda.