Dodge dart je ameriška kompaktna limuzina z obilico tehnologije evropskega porekla. Foto: Dodge
Dodge dart je ameriška kompaktna limuzina z obilico tehnologije evropskega porekla. Foto: Dodge

Italijansko-ameriška naveza je izkoristila že preizkušeno in uveljavljeno tehnologijo iz modela giulietta, kompaktno platformo, ukrojeno po evropskih standardih, pa podaljšala in razširila, da so dobili temelj za kompaktno limuzino, ki ustreza okusu severnoameriških kupcev. Dart nosi oznake blagovne znamke Dodge, vanj pa so vgradili precej opreme, namenjene udobju in varnosti, ki presega standarde v tem razredu na severnoameriškem trgu.

Ponudba pogonskih agregatov je seveda ukrojena po pričakovanjih kupcev z druge strani Atlantika, kar pomeni prevlado zmogljivih bencinskih motorjev. V ponudbo so za zdaj uvrstili tri, in sicer 2,0-litrski štirivaljnik s 120 kilovati (160 KM) moči ter enako močan 1,4-litrski evropski motor s tehnologijo multiar. Oba omenjena motorja bosta na voljo že ob začetku prodaje, malce pozneje pa se jima bo pridružil še 2,4-litrski štirivaljnik s 137 kilovati (184 KM).

S prodajo darta, ki bo na voljo s petimi ravnmi opreme, naj bi v Združenih državah Amerike predvidoma začeli že poleti, cena vstopnega modela, pa naj bi bila 15.995 ameriških dolarjev, kar je približno 12.380 evrov.