Leteči avtomobil naj bi s Toyotino podporo prvič poletel konec leta  2018. Foto: Cartivator
Leteči avtomobil naj bi s Toyotino podporo prvič poletel konec leta 2018. Foto: Cartivator

V zadnjih letih smo videli kar nekaj letečih avtomobilov. Nekateri izmed njih so že na voljo, drugi jih še testirajo, tretji so predstavili koncepte revolucionarnih malih letal za navpično vzletanje in pristajanje VTOL, ki bi lahko nadomestila del cestnega prometa v urbanih območjih. Med drugim sta v igro vstopila Airbus in Uber, ki se je za to povezal z ajdovskim Pipistrelom, pred kratkim pa je z videom prvega poleta VTOL letala presenetil nemški Lilium.

Japonci se ne marajo šaliti, zlasti z zadevami, ki so povezane njihovim imenom in finančnim vložkom. Zato si pozornost najbrž zasluži tudi skydrive, projekt zagonskega podjetja Cartivator, ki ga je Toyota podprla z vložkom 350 tisoč ameriških dolarjev. Cartivator si je med drugim zamislil, da bo z letečim vozilom, ki je še v konceptni fazi, leta 2020 v Tokiu prižgal olimpijski ogenj.

S Toyotinim znanjem
Pri projektu sodeluje tudi 15 Toyotinih inženirjev, prvi polet pa naj bi izvedli konec leta 2018. Kot nekateri drugi leteči avtomobili, ki so v bistvu veliki brezpilotniki, je tudi skydrive opremljen s štirimi rotorji, ki omogočajo navpično vzletanje in pristajanje. Napredno vozilo naj bi dosegalo potovalno hitrost 100 kilometrov na uro in najvišjo hitrost 150 kilometrov na uro.

S prižigom olimpijskega ognja v Tokiu želijo vzbuditi čim več pozornosti, dolgoročni načrti pa vključujejo serijsko proizvodnjo. Zato, da bi videli, ali jim bo to res uspelo, pa bo treba počakati še nekaj let.