Opel corsa LPG se razen v dodatni posodi za plin in dodatnem stikalu v potovalni kabini v ničemer ne razlikuje od corse s klasičnimi pogonskimi agregati. Foto: Opel
Opel corsa LPG se razen v dodatni posodi za plin in dodatnem stikalu v potovalni kabini v ničemer ne razlikuje od corse s klasičnimi pogonskimi agregati. Foto: Opel

Opel corsa pete generacije je bogatejša za različico na plin z 1,4-litrskim LPG ecoflex pogonskim agregatom z 66 kilovatov moči in tovarniško vgrajenim sistemom souporabe dveh vrst goriva.
Pri Oplu trdijo, da je zaradi posebej ugodne cene avtoplina možno stroške za gorivo, v primerjavi z različicami gnanimi z bencinskimi motorji, z različico LPG zmanjšati za skoraj 50 odstotkov. Izhodiščna različica corse LPG s tremi vrati je 11.940 evrov, za različico s petimi vrati je treba dodati 350 evrov.
Do 1200 kilometrov brez ustavljanja
Za mešanico butana in propana je značilno čisto zgorevanje v štirivaljnem motorju. V kombiniranem ciklu je poraba nove corse na plin 6,9 l/100 km. 1,4-litrski motor z ročnim petstopenjskim menjalnikom doseže največjo moč 66 kilovatov tako z LPG, kot z bencinom. Ob tem v primerjavi z vožnjo na bencin izpusti v ozračje za 13 odstotkov manj CO2, saj je vrednost povprečnega izpusta 113 g CO2/km. Izpust dušikovih oksidov je manjši za 80 odstotkov.
Med ostale prednosti, tako kot pri vseh Oplih z motorji na LPG, sodi tovarniško vgrajen sistem uporabe dveh goriv. Ob tem lahko voznik preklopi med različnima gorivoma s pritiskom na stikalo. Na novo razvit nadzorni modul zagotavlja večjo sinhronizacijo preklopa delovanja motorja z različnim energentom. Doseg vožnje z obema gorivoma je vse do 1200 kilometrov. Merilniki omogočajo vozniku ločen pregled porabe in dosega vožnje na bencin in LPG ter seveda kombinirano.
Pri Oplu velik porast prodaje LPG modelov pripisujejo tudi omrežju polnilnic LPG, ki je razvejano. V Sloveniji jih je že 100, v celi Evropi že več kot 35.000. Posoda za LPG je nameščena v odprtini za rezervno kolo, kar pomeni, da ne zmanjšuje prostornosti prtljažnika in je obenem dobro zaščitena. Opel corsa LPG je namenjena petim potnikom, ob podrtju klopi pa je možno v zadek naložiti do 1120 prtljage.