"Zeleni" avtomobili tokrat niso povsem v ospredju. Najbolj izstopa novo generacija chevrolet volta. Foto: Chevrolet

Na najpomembnejšem ameriškem mednarodnem avtomobilskem salonu, NAIAS (North American International Auto Show) je premierno razstavljenih 50 novih avtomobilov, med njimi je kar nekaj takih, ki bodo na prodaj tudi na slovenskem trgu.
Na velikih razstavnih površinah centra Cobo v Detroitu, zibelki ameriške avtomobilske industrije, je tako kot lani čutiti optimizem. Ameriški proizvajalci so se izkopali iz največje krize. Še več, leto 2014 je bilo eno najbolj cvetočih v zadnjem desetletju.
Američani prisegajo na svoje znamke
Ameriški trg s 16,5 milijona prodanimi primerki raste že peto leto zapored in je na ravni pred krizo, ki je nastopila leta 2009. Lani je trg zrasel za nadaljnjih 5,9 odstotka. Američani še vedno največ posegajo po domačih znamkah. Ameriški vozniki so lani kupili devet milijonov vozil ameriške izdelave. Sledijo Azijci s 7,5 milijona prodanih primerkov in evropejske avtomobilske znamke z 1,5 milijona prodanih modelov.
Padec cen nafte je v osredje spet potisnil zmogljivejše avtomobile a se vztrajno v ospredje prebijajo tudi električna in hibridna vozila. Američani so lani pokupili več kot 100.000 električnih modelov in priključnih hibridov, več kot polovica novopečenih lastnikov je iz Kalifornije.
Veliko zanimivega za Evropo
Med 50 novostmi bo tudi veliko takih, ki so zanimivi za Evropo in Slovenijo, največji pečat pa bodo pustili premium proizvajalci vozil. Volkswagen bo med drugim predstavil koncept cross coupe GTE, srednje velikega športnega terenca, ki naj bi ga v ZDA začeli proizvajati konec leta 2016. Mercedes bo predstavil konkurenta BMW X6, model GLE coupe, pa GLE 63 AMG crossover coupe in GLE 450 AMG sport coupe. Pri kabrioletih je vroči novosti alfa romeo 4C coupe. BMW predstavlja serijo 6. General Motors je razkril novo generacijo chevrolet volta, Audi novo generacijo velikega športnega terenca Q7, po robu modelu BMW M5 in mercedesu E63 AMG se bo cadillac postavil z modelom CTS-V, Lexus pa z modelom GS-F. Svoj strupen stroj, Q60 coupe, predstavlja Infiniti, Ford razkazuje prenovljeni focus RS, presenetili pa so s serijskim modelom GT z 450 kilovatov moči. Volvova novost je terenska limuzina S60 cross country.