Pet zvezdic lahko dosežejo le modeli, ki imajo serijsko vgrajen sistem za samodejno zaviranje v sili. Foto: EuroNCAP
Pet zvezdic lahko dosežejo le modeli, ki imajo serijsko vgrajen sistem za samodejno zaviranje v sili. Foto: EuroNCAP

Tako novi mini countryman kot Škodin veliki športni terenec sta se na testih odlično izkazala in dosegla skupno oceno pet zvezdic. Kodiaq je dosegel 92 odstotkov točk za varnost odraslih, 77 odstotkov za varnost otrok in 54 odstotkov za varnostne asistenčne sisteme. Mini countryman pa si je najvišjo skupno oceno prislužil z 90-odstotnim izkupičkom za varnost odraslih, 80-odstotnim za varnost otrok ter z 51 odstotki točk za varnostne asistenčne sisteme.

Odlična varnost za odrasle ne zadostuje
Asistenčni pripomočki lahko, odkar Euro NCAP zahteva tudi prisotnost sistema za samodejno zaviranje v sili, odločilno vplivajo na končno oceno. Suzuki swift in nissan micra sta namreč kljub odlični oceni za varnost odraslih potnikov dosegla le tri oziroma štiri zvezdice. Za takšne primere imajo proizvajalci na voljo nekakšen popravni izpit, pri katerem lahko združenje določen model ponovno testira z izbirnim paketom varnostnih pripomočkov.

Nova micra je tako z osnovno opremo dosegla 91 odstotkov za varnost odraslih, 79 odstotkov za varnost otrok ter 49 za asistenčne sisteme in s tem končne štiri zvezdice. Nato pa si je z dodatnim varnostnim paketom prislužila vseh pet zvezdic.

Podobno je bilo tudi pri swiftu, ki je s 83 odstotki za varnost odraslih, 75 odstotki za varnost otrok in le 25 odstotki za asistenčne sisteme dosegel le tri zvezdice in si nato z dodatno opremo prislužil še eno.