Dacia logan MCV je prejela najslabšo oceno na zadnjih testiranjih Euro NCAP. Foto: Euro NCAP
Dacia logan MCV je prejela najslabšo oceno na zadnjih testiranjih Euro NCAP. Foto: Euro NCAP

Najnovejši izsledki varnostnih testov trčenj neodvisne organizacije Euro NCAP so pokazali, da rezultata maksimalnih pet zvezdic ni več lahko doseči.
Od 12 preizkušenih modelov jih je sedem prejelo pet zvezdic za varnost, en model pa je prejel le tri zvezdice.
Najvišje ocene so se tokrat veselili pri Land Roverju z modelom discovery sport, Volkswagnu z novim passatom, Fordu z novim mondeom, maksimalno varnost zagotavljajo tudi Kijin terenec sorento, subaru outback, porsche macan in nov Lexususov športni terenec NX.
Dvoboj novih generacij mondea in passata
Zanimiva je primerjava dveh najbolj vročih modelov ta hip, passata in mondea. Čeprav sta oba prejela pet zvezdic za varnost, pa je Volkswagnov model prejel več točk v dveh kategorijah, v kategoriji asistenčnih sistemov sta bila popolnoma izenačena, Fordov model je bil za odtenek boljši v varnosti odraslih potnikov.
Največje razočaranje zadnjih testov je Dacia. Model romunske znamke v lasti Renaulta logan MCV je prejel le tri zvezdice. Pri Euro NCAP izpostavljajo nezadostno varnost pri zaščiti odraslih potnikov, saj je bila deformacija potniške kabine pri trku prevelika.
V Bruslju so kritizirali, da pri Dacii zanemarjajo ambicije, da bi v vozila vgradili asistenčne sisteme za večjo varnost, kot so sistem za zaznavanje vozil v mrtvem kotu, sistem za opozarjanje na zapuščanje voznega pasu brez vklopljenega smernika ...
Le štiri zvezdice corsi in mini cooperju
Manj zadovoljni so tudi pri Oplu in Miniju. Nova generacija corse je prejela oceno štiri zvezdice. V minus ji štejejo, da nima nekaterih asistenčnih sistemov, ki so danes razširjeni med malimi avtomobili, vključno s sistemom za samodejno zaviranje pri nizkih hitrostih (city AEB). V uteho je bil nagrajen Oplov sistem opozarjanja na vozila v mrtvem kotu.
Tudi premium mini cooper nove generacije ni zmogel popolne ocene. Pri čelnem trku se je za šibko točko izkazal predel okrog spodnjega dela pokrova motorja in vetrobranskega stekla. Daimlerjev smart fortwo in forfour, tega izdelujejo v Revozu v Novem mestu, je prejel štiri zvezdice za varnost. Čeprav si platformo deli z Renaultovim twingom, pa je njegova skupno ocena malenkost slabša od francoskega modela. Nižjo oceno si je prislužil zaradi pomanjkanja standardne varnostne opreme.
Porsche macan je pričakovano prejel oceno pet zvezdic, so ga pa v nasprotju z land roverjem discovery sport kritizirali, ker v standardni opremi nima sistema za samodejno zaviranje v sili.