Forstars bo glavna zvezda na Smartovem razstavnem prostoru v Parizu. Foto: Smart
Forstars bo glavna zvezda na Smartovem razstavnem prostoru v Parizu. Foto: Smart

Eden izmed glavnih namenov avtomobilskih prototipov je preizkušanje odzivov strokovne in širše javnosti, to pa je seveda toliko bolj učinkovito, če uspeš zbuditi dodatno pozornost. Smartovi oblikovalci so zato za avtomobilski salon v Parizu, ki bo za obiskovalce odprl vrata 29. septembra, pripravili atraktiven video projektor na štirih kolesih z električnim pogonom.

Smart forstars, kot se prototip uradno imenuje, je zasnovan kot dvosedežni mini kupe z obilo prostora za prtljago. V potniški kabini 3.550 milimetrov dolgega, 1.710 širokega in 1.505 milimetrov visokega prototipa sta sicer nameščena le dva futuristično oblikovana sedeža, vendar pa bodo pri serijski različici, ki jo prototip najavlja, verjetno uspeli v zadek z 900 milimetri dolžine »tovornega« prostora stlačiti še dodatni sedežni mesti. Forstars je namreč širši in ima 603 milimetre daljšo medosno razdaljo kot mali serijski dvosedežnik fortwo z 2470 milimetri.

Prototip sicer oblikovno sledi smernicam, ki so jih nakazali že s prototipom smart for-us predstavljenim na avtomobilskem salonu v Detroitu. Nekaj pa je tudi novosti, od zasnove prtljažnih vrat, do premierne prestavitve atraktivne barve z uradnim imenom alubeam rouge, ki zagotavlja opazen kontrast bolj umirjeni metalno sivi barvi smartove varnostne celice.

Pod atraktivno zunanjostjo pa se skriva tudi zanimiva tehnična novost in sicer oplemeniten Brabusov električni motor z močjo 60 kilovatov in navorom 135 Nm, ki naj bi avtomobilček pognal do hitrosti 130 kilometrov na uro. Električna energija pa je shranjena v litij-ionski bateriji s kapaciteto 17,6 kWh.

Podatkov o dosegu z enim polnjenjem sicer pri smartu niso izdali, verjetno pa bi nanj vplivalo tudi to, koliko video posnetkov bi uporabniki predvajali z nenavadnim dodatkom v nosu smarta forstars.