Sorodna novica Slovenska ljubezenska zgodba iz sveta štorkelj: par z Ljubljanskega barja

O ogroženosti belih štorkelj (ki jim pogosto rečemo samo štorklje) je v Odmevih 30. aprila leta 1999 poročala tudi takratna novinarka TV Slovenija Natalija Racman. Dejala je, da v Sloveniji gnezdi okoli 200 parov teh ptic - to število se do danes ni kaj dosti spremenilo. Največ štorkelj gnezdi v severovzhodnem delu države, vse bolj pa se premikajo tudi proti zahodu države, zato nekatere štorklje gnezdijo tudi na Gorenjskem. Poleg bele v Sloveniji gnezdi tudi nekaj parov črne štorklje.

Bela štorklja je sicer največji evropski ptič, prepoznamo jo po dolgem vratu in nogah, črno-beli operjenosti ter rdeči obarvanosti nog in kljuna. Oglaša se ne, le ob srečanju na gnezdu odrasli glasno trkajo s kljuni. Gnezdo si splete iz vej na drevesu visoko od tal. Ni plašna, zato pogosto gnezdi tudi v bližini človekovih bivališč. Prezimuje v tropskih krajih, kjer se prehranjuje skoraj izključno s kobilicami.

Arhivski prispevek izpred 22 let o tem, kako človek s svojimi dejanji ogroža ptice, si oglejte spodaj. Kamermana sta bila Jože Herman in Žiga Koritnik.

Ogrožene bele štorklje