Deset let pozneje tako Britanci kot kraljica Elizabeta njun zakon povsem sprejemajo. Foto: Reuters
Deset let pozneje tako Britanci kot kraljica Elizabeta njun zakon povsem sprejemajo. Foto: Reuters
Poroka leta 2005. Foto: Reuters

Ob poroki princa Charlesa in princese Diane ter Williama in vojvodinjine Cambriške je na Otoku vladala prava evforija. Camille pa Britanci sprva niso odobravali, saj je veljala zgolj za "drugo žensko", ki je priljubljeno princeso Diano "pregnala" od Charlesa, čeprav se je pozneje izkazalo, da njun zakon nikoli ni bil srečen.

Različni viri navajajo, da sta se Charles in Camilla spoznala leta 1971 ob igri pola, nekateri pa trdijo, da sta se uradno predstavila na zabavi skupne prijateljice Lucie Santa Cruz. Dama je v trenutku osvojila prinčevo srce in tako se je začela njuna romanca. A ko se je Charles pridružil mornarici, je bil par dolgo ločen. Tako je Charles zamudil svojo priložnost, Camilla pa mu je zlomila srce, ko se je poročila z Andrewom Parkerjem Bowlesom.

Charles se je nato leta 1981 poročil z Diano Spencer, ki jo je javnost kot lady Di oboževala, vendar je bila poroka izpeljana precej na silo, saj princ nikoli ni bil zares zaljubljen v Diano. Čez nekaj let je obnovil svoje ljubezensko razmerje s Camillo, s čimer sta nad oba priklicala velik gnev ljudstva. Leta 1996 sta se princ in lady Di uradno ločila, z vojvodinjo Cornwallsko pa se je poročil 9. aprila 2005.

S poroko sta imela kar precej težav, saj civilna sklenitev zakonske zveze na gradu Windsor ni bila mogoča, zato je moral par v tamkajšnjo mestno hišo. Datum poroke sta morala preložiti, saj so prav na načrtovani datum pokopali papeža Janeza Pavla II. Kraljica se poročnega obreda ni udeležila, navzoča je bila le ob cerkvenem blagoslovu, ki je sledil. Obred je bil pust, čisto nasprotje pravljične poroke Charelsa in Diane.

Z leti so Britanci očitno Charlesu in Camilli "odpustili". Camilla bi lahko čez nekaj let, ko bo nastopil čas, da vodenje monarhije prevzame Charles, postala kraljica, čemur danes nasprotuje le 35 odstotkov Britancev. Leta 2005 je bilo proti temu 73 odstotkov vprašanih.