Utrinek z nastopa Tine Turner in Micka Jaggerja med izvajanjem skladbe It's Only Rock'n'Roll. Foto: AP
Utrinek z nastopa Tine Turner in Micka Jaggerja med izvajanjem skladbe It's Only Rock'n'Roll. Foto: AP
Freddie Mercury
To je bil dogodek, ki je za vedno ustoličil Freddieja Mercuryja. Foto: AP
Bob Dylan in Keith Richards
Za to priložnost so nastala številna neponovljiva sodelovanja, kot je bilo tisto med Bobom Dylanom in Keithom Richardsom. Foto: AP
Madonna
Madonna se je zvezdniški postavi pridružila v Filadelfiji. Foto: AP
Princesa Diana in princ Charles
Princesa Diana in princ Charles sta bila med obiskovalci dobrodelnega dogodka na Wembleyju. Foto: AP

Enodnevni dogodek je na odrih JFK Stadium v Filadelfiji in na londonskem Wembleyju zbral 70 skupin in izvajalcev, med katerimi so nekateri dejavni še danes. Dogodek je trajal 16 ur. Na obeh stadionih se je zbralo 162.000 obiskovalcev, prek televizijskih zaslonov si je nastope ogledalo okoli 1,5 milijarde ljudi v 110 državah. Na koncu pa so Geldof in druščina za žrtve lakote v Etiopiji zbrali 245 milijonov ameriških dolarjev.

Geldof je Live Aid organiziral sedem mesecev po sestavi zvezdniškega zborčka v pesmi Do They Know It's Christmas. Pevec in avtor je upal, da bo z njo zbral nekaj tisoč funtov, na koncu je milijone. In to ga je le spodbudilo - po predlogu Boya Georgea -, da organizira največji koncert, ki ga je videl svet.

Na Wembleyju sta bila med obiskovalci tudi princ Charles in pokojna princesa Diana. Phil Collins se je na londonskem odru pojavil ob boku Stinga, nato pa s posebnim letalom odletel v Filadelfijo, kjer je nastopil sam, se pridružil Ericu Claptonu na bobnih in znova združenim Led Zeppelinom. Bobu Dylanu se je na odru pridružil legendarni kitarist Rolling Stonsov Keith Richards. In to je bil dogodek, ki je povzdignil Queene in U2.


Več o Live Aidu boste lahko slišali v torkovi oddaji ŠTOS na Valu 202.

Tako kot vsi drugi nastopajoči, so tudi oni dobili 18 minut neposrednega prenosa. Tako Bono kot Freddie Mercury sta se s karizmo dotaknila množice, zbrane pod odrom, in to je bil trenutek, ki jih je zapisal v večnost.

Norija za Madonno
Z zvezdniki nasičen program so začeli Status Quo z uspešnico Rockin' All Over the World. "Kar se je dogajalo v zaodrju, je bilo noro," se je spominjal eden izmed promotorjev ameriškega dela Live Aida Gregg Perloff. Spomnil se je, kako je gledal Madonno, kako se je sprehodila nazaj v garderobo, kjer so stali Eric Clapton, Tom Petty, Mick Jagger in Ronny Wood.

"Varnostniki so jim rekli, da se morajo umakniti. Oni pa so jih samo gledali, češ, ali se šalite. Kar naenkrat so se varnostniki začeli zavedati, kdo so ti možje in so se jim umaknili," je še razložil Perloff. To je bilo še obdobje, ko se je Madonna sestajala s Seanom Pennom.

Bob Geldof - prvi mož za Live Aidom
A po drugi strani Geldof ni niti za trenutek spustil stvari z rok. Prosil je ljudi, da ne gredo v pivnice, ampak ostanejo doma in donirajo. Največ denarja na osebo so zbrali na Irskem - ravno v času velike ekonomske depresije in velike stopnje brezposelnosti.

Ko se je prah polegel, se je Geldof (takrat še član skupine Boomtown Rats) poskusil vrniti v glasbeni svet, toda neuspešno. "Ko je potekal Live Aid, je bila skupina Boomtown Rats že pri koncu," se je spominjal Dave Fanning iz zasedbe 2FM DJ. "Nihče ga ni več resno jemal kot glasbenika in mogoče so pozabili, da je Bob želel na koncu dneva smo igrati," je še dodal.

Geldofovi vzponi in padci
Geldofovo življenje po Live Aidu bi lahko opisali za tragedijo. Leta 1995 ga je Paula Yates, s katero je bil poročen deset let, zapustila in se zatekla v objem pevca INXS Michaela Hutchenceja. Mediji so prodajali njuno romantično zgodbo in rojstvo hčerke Tiger Lily za med. Toda pravljica ni doživela srečnega konca, saj so našli Hutchenceja mrtvega v hotelski sobi leta 1997.

Yatesova je bila neutolažljiva in poiskala pomoč pri psihiatru. Leta 1998 je Geldof dobil sodno bitko za skrbništvo nad vsemi hčerkami: Fifi, Peaches in Pixie. Le dve leti zatem so hčerke izgubile mamo, ki je umrla za posledicami prevelikega odmerka mamil. Geldof je posvojil Tiger Lily, toda leta pozneje izgubil Peaches. 25-letnica je podobno kot njena mama umrla zaradi prevelikega odmerka heroina.

Geldof je izdal izjavo, v kateri je zapisal, da je to zelo boleč čas za družino. Nekaj mesecev po tem je razglasil svojo zaroko s francosko igralko Jeanne Marine, s katero sta se sestajala 19 let. Letos pa sta se poročila na jugu Francije.

Večna zvestoba dobrodelnosti
A Geldof ni opustil dobrodelnih akcij. Pred desetimi leti je Geldof izkoristil obletnico Live Aida za organizacijo Live 8, da bi svetovno pozornost usmeril v zadolžene afriške države. Novembra lani je zbral novo generacijo popzvezdnikov, med njimi Eda Sheerana in One Direction, ki so posneli novo različico stare uspešnice Band Aida. 30 let pozneje tako ostaja nekaj nespremenjeno: ljudje še vedno poslušajo Geldofa.