Ian Brackenbury Channell je delal kot uradni čarodej Christchurcha kar 23 let. Foto: AP
Ian Brackenbury Channell je delal kot uradni čarodej Christchurcha kar 23 let. Foto: AP

Po navedbah mestnih svetnikov čarodej ne ustreza več njihovi promocijski viziji "modernega mesta". 88-letni Ian Brackenbury Channell, ki je to vlogo opravljal več kot dve desetletji in v tem času s "čarovništvom in drugimi s čarovnijo povezanimi zadolžitvami" zaslužil 368.000 dolarjev, se je ostro odzval in svetnike oklical za "kopico birokratov brez domišljije”.

"Svet se je sestal s Čarodejem in mu nato poslal pismo, v katerem se mu zahvaljujemo za vse, kar je v zadnjih desetletjih storil za Christchurch, ob tem pa ga obveščamo, da prekinjamo pogodbo z njim," je sporočila namestnica predsednika sveta Lynn McClelland. "Promocijska krajina v Christchurchu se spreminja z novimi in drugačnimi promocijskimi programi, s katerimi želimo odražati naše raznolike skupnosti ter prikazati živahno, raznoliko, moderno mesto, ki je privlačno za prebivalce, domače in tuje obiskovalce, nova podjetja in izkušene priseljenske delavce.”

V Angliji rojeni Channell se je začel javno pojavljati kot čarodej leta 1974, kmalu za tem, ko se je preselil na Novo Zelandijo. Mestni svet ga je sicer skušal prepričati, da svojih nastopov na trgu pred katedralo ne bi izvajal v polni čarovniški opravi, a se je javnost uprla in nazadnje ga je svet novozelandskih direktorjev umetniških galerij leta 1982 imenoval za živo umetniško delo, poroča Independent.

"Ubiti me bodo morali, če hočejo, da neham"

Channellova spletna stran navaja, da je med drugim nastopil v filmu Starlight Hotel, med letoma 1971 in 1974 je bil dekan lastnega oddelka za kozmologijo na univerzi v Melbournu, ob tem pa vodi tudi svojo pododdajo. Opisuje se kot "teoretik (in izvajalec) postfeminističnih vlog za moške in postklasičnih družinskih struktur".

O tem, da je bil odpuščen, pa je dejal: "Ne razmišljajo o tem, kako promovirati Christchurch v tujini. Vse, kar delajo, je odraz slike birokratov, ki pijejo frapučino na bulvarju. Podoba Christchurcha nima nobene povezave s pristno dediščino tega mesta. Sem izvirna podoba Christchurcha.”

Čeprav ne dela več za mestni svet, pa je Čarodej za novozelandski Stuff povedal, da nima nobenega namena odnehati. “Ni pomembno. Nadaljeval bom. Morali me bodo ubiti, če me hočejo ustaviti,” je odločen.

Goreči podporniki Čarodeja so že pripravili peticijo, v kateri pozivajo mestni svet, naj Channella vnovič zaposli. "Čarodej Christchurcha je ikonični simbol Christchurcha. Otroci ga obožujejo, pa tudi odrasli. Je edinstven za mesto!!! Nobeno drugo novozelandsko mesto nima svojega dolgoletnega čarodeja. V današnjem neprijaznem ozračju covida-19 in politike je zanimiv in drugačen! Prosimo, podpišite peticijo za ohranitev Čarodeja – predstavlja dobro plat človeštva, prijazen je, igriv in veder. Potrebujemo več tega," so zapisali.