Ali preveč zagreta dekleta fante odvrnejo od spolnosti? Foto: EPA
Ali preveč zagreta dekleta fante odvrnejo od spolnosti? Foto: EPA

Raziskovalci z univerze v Novem Južnem Walesu so razkrili, da si v starostni skupini od 16 do 24 let kar 12 odstotkov anketirancev želi manj posteljnih užitkov, ne več. To je najvišji odstotek v primerjavi z drugimi starostnimi skupinami.

"Čeprav gre za manjšino, je vseeno zanimivo, da smo ovrgli mit, da se mladeniči kar ne morejo nasititi spolnosti in si je želijo več in več," je dejala vodja raziskave Juliet Richters in dodala, da je takšne izsledke pokazala tudi raziskava, opravljena pred petimi leti. Vprašali so sicer 4.300 moških in 4.400 žensk, starih od 16 do 64 let.

Med moškimi, starimi do 24 let, je tako le tretjina odgovorila, da pogosto misli na spolnost in si jo želi pogosteje prakticirati, kar je znova najmanj v primerjavi s starejšimi moškimi. "Morda gre pri mladih za to, da so obkroženi z vrstnicami, ki so noro zaljubljene in zelo odprte za spolne izkušnje, zato se fantom vse skupaj kar nekoliko upre," je dodala Richtersova.

Z leti zanimanje upade
Raziskava je še ugotovila, da si v starostni skupini od 35 do 44 let kar 57 odstotkov moških želi pogostejše spolne odnose, pri ženskah pa je takšnih 28 odstotkov. Pri starejših moških, starih do 64 let, je takšnih še polovica, odstotek se zniža tudi pri ženskah. "Ena izmed razvojnih razlag bi lahko bila, da si ženske želijo ljubljenja le, ko so še plodne. Socialno pa lahko to ugotovitev pojasnimo z vzroki, kot so pomanjkanje časa, napetost, utrujenost. Navsezadnje je spolnost naporna telesna dejavnost."