Nemški Playboy še nikoli ni imel muslimanskega dekleta na naslovnici. Foto: Playboy
Nemški Playboy še nikoli ni imel muslimanskega dekleta na naslovnici. Foto: Playboy
Sila Sahin
Sila (levo) je leta 2004 sodelovala na izboru za najlepšo najstnico na svetu. Foto: EPA

Temnolaska je namreč do zdaj veljala za vzročni primer tega, kako bi se moralo sodobno muslimansko dekle v večetnični družbi vesti, piše britanski Daily Mail. Škandalov ni povzročala, vse bolj pa se je uveljavljala kot igralka v nemški telenoveli Dobri časi, slabi časi.

Nato pa je prišlo fotografiranje za moško revijo. Na naslovnici nemškega Playboya je Sila tako ovita le v zvito rjuho, z eno dojko razgaljeno in roko (skoraj) na svojem mednožju. Poteza ni šokirala le tistih oboževalcev, ki česa takega od nje niso pričakovali, predvsem besnijo njeni konservativni turški sorodniki. Mati je z njo prekinila vse stike.

Muslimani pa v zrak
"Za fotografiranje sem se odločila, ker sem končno želela biti svobodna. Playboy mi je ponudil osvoboditev od vseh omejitev, ki sem se jim morala podrejati v otroštvu. Doma so zdaj vsi jezni. Še mati ne govori z menoj, kaj bo šele s starimi starši, tetami in strici," je dejala. Še najbolj spravljiv je bil njen oče, ki pa jo je opozoril, da se bo morala slej ko prej spoprijeti ne le s pritiski v Nemčiji živeče turške skupnosti, ampak muslimanske družbe na splošno.

Obračun z otroštvom
A Sila se ne da. K razmišljanju in spremembam želi spodbuditi turška dekleta, ki pogosto prihajajo iz zelo strogih okolij, v katerih jim družina ponuja le malo možnosti za razvoj, pogosto jim izbira tudi partnerje. "Predolgo sem se trudila, da bi vse storila prav, da bi vsem ugajala. Te fotografije so zato spodbuda dekletom, da ni nič narobe s tem, da se odločajo po svoje in živijo, kot so si same zamislile. Sama te možnosti nisem imela. Ves čas so mi prepovedovali izhode, mi govorili, naj se ne uredim, da ne bom preveč privlačna, mi omejevali moške prijatelje."

Ker je prva Turkinja, ki se je odločila pokazati toliko kože, pravi, da se počuti "revolucionarno kot Che Guevara". "Moram živeti tako, kot si sama želim, v nasprotnem primeru moj obstoj ne bo imel smisla." Na tople besede je na srečo naletela vsaj pri prijateljih in seveda bralcih revije, ki so z užitkom prelistali 12 strani njenih vročih fotografij.

Kljub temu pa je v televizijskem intervjuju po izdaji revije s solzami v očeh prosila starše, naj razumejo, zakaj je to storila. "Mama in oče, odpustita mi. Prosim, oglasita se in mi dovolita, da pridem domov ..."