Verjetno v začetku 90. let ni bilo moškega, ki si ne bi želel Helene, in ženske, ki ne bi sanjala o Chrisu. Foto:
Verjetno v začetku 90. let ni bilo moškega, ki si ne bi želel Helene, in ženske, ki ne bi sanjala o Chrisu. Foto:
Video je izjemno všečen mozaik estetskih, z erotiko nabitih počasnih kadrov Herba Rittsa.
40-letna Helena Christensen danes s sinom Magnusom.
53-letni Chris Isaak z Leann Rimes na letošnji podelitvi nagrad MTV-ja. Foto: Reuters

Pozabite na Beyonce, Madonno, Justina Timberlaka ali Shakiro. Pozabite na raperje, ki se obdajo z naoljenimi, polgolimi lepotičkami. Prava čutnost je bila odkrita precej pred njimi.
Takrat nekje, ko je Madonna razburjala z eksplicitno Justify My Love, je takrat 33-letni kalifornijski šarmer Chris Isaak posnel svoj največji hit, Wicked Game. Pesem se je pojavila na njegovem tretjem albumu, Heart Shaped World, uspešnica pa je postala pravzaprav šele dobro leto dni pozneje, ko ga je režiser David Lynch uporabil za svoj kultni film Divji v srcu.
Lee Chesnut, direktor radijske postaje iz Atlante, ki je bil obseden z Lynchevimi filmi, je začel pesem preigravati in do januarja 1991 je bila Wicked Game že med desetimi največjimi upešnicami v ZDA. Povzpela se je vse do 6. mesta na Billboardovi lestvici in ostaja do danes edini tovrstni Isaakov podvig.

Balada, v kateri avtor obžaluje zavrnitev svoje edine prave ljubezni ("No one could save me but you" - "Nihče me ne bi mogel rešiti, razen tebe"), ki do njega ne čuti enako kot on do nje ("What a wicked thing to say, you never felt this way" - "Kakšne podle besede, da nikdar nisi tako čutila"). Sledi ena sama hrepeneča, čutna izpoved njej, v katero se noče zaljubiti, a je vseeno zaslepljen od ljubezni.
Mojster modne fotografije za kamero
Spot za Wicked Game je zgodba zase, mojstrovina, nastala pred kamero žal že pokojnega ameriškega modnega fotografa Herba Rittsa (umrl je leta 2002 za aidsom, star 50 let), ki je "zakrivil" tudi Jacksonov In the Closet z Naomi Campbell.
Glavna vloga fatalnega dekleta je bila zaupana tedaj 21-letnemu danskemu supermodelu Heleni Christensen, ki se je s Isaakom tako zapeljivo zvijala po plaži. Večino črno-belega videa sta tako Christensenova kot Isaak preživela zgoraj brez, čeprav so spretni snemalni koti prikrilli dejansko goloto. Kljub temu pa je bila erotična napetost tako vsenavzoča in očitna, da so se konservativni ameriški gledalci še vseeno pritožili nad Helenino "sugestivno" predstavo.
Prav nič vroče snemanje
Govorice, da sta se Helena in Chris na snemanju romantično zapletla, so prišle povsem logično, a Isaak je v intervjujih večkrat zatrjeval, da je bilo celotno snemanje prav nič romantično, Helena, ki je imela takrat fanta, pa da se je do njega vedla izjemno hladno: "Poglejte, dekle je igralka. To je njena služba. Morali bi jo hvaliti, kako lepa je bila in kako izvrsto je opravila svoje delo, da vas je prepričala, da je res."
Isaak še pove, da je snemanje potekalo tako, da so dobesedno metali škafe mrzle vode na njiju: "Stala sva ob oceanu in hoteli so, da sva videti mokra in vlažna, bilo pa je izjemno vetrovno. Če nas pogledate pobliže, sva bila prekrita s kurjo kožo, midva pa se valjava polgola po mivki. In njena stopala so dobesedno krvavela. Bila je skalnata, groba koralna plaža. In ona me je gledala s tistimi seksi očmi, ko so oni zavpili 'rez', pa si lahko videl njena krvaveča stopala. Nikdar se ni pritoževala."

Video se je brez težav uvrstil na tako MTV-jevo kot tudi VH1-ovo lestvico najbolj seksi videov vseh časov, Rolling Stone ga je uvrstil med 100 najboljših spotov, osvojil je MTV-jevo nagrado za najboljši moški video, najboljšo kamero in najboljši video iz filma. Prejšnjo različico spota so namreč naročili za soundtrack Divjih v srcu in jo je zrežiral sam David Lynch.
Kje sta danes?
Chris Isaak je danes star 53 let, letos je izdal svoj 13. album, Mr. Lucky, kot igralca pa ga bomo videli tudi v novem filmu, posnetem po romanu Breta Eastona Ellisa, The Informers. Pred 20 leti verjetno eden najbolj zaželenih samcev je danes še vedno - samski.
Helena Christensen je stara 40 let in še vedno iskan obraz. Z igralcem Normanom Reedusom ima 10 let starega sina, v zadnjih letih pa se je dobivala s frontmanoma skupine Rasmus in Interpol. Bila je zadnja, ki je videla Heatha Ledgerja, svojega dobrega prijatelja, še živega.
In kaj danes pravi o Wicked Game? "Še vedno prihajajo 16-letni fantje do mene in pravijo: 'O moj Bog!', jaz pa si mislim, hvalabogu, da nisem zdaj v mojem bikiniju," se zasmeje. "Bil je to eden tistih edinstvenih trenutkov in tako ponosna sem, da sem bila del tega. Da ne govorim, da bi lahko do konca življenja dobivala tipe samo zaradi tega spota, haha."