Člani Abbe lani na predstavitvi hologramskih koncertov v Londonu ... Foto: AP
Člani Abbe lani na predstavitvi hologramskih koncertov v Londonu ... Foto: AP

Nekateri so namreč po nedavni zmagi pevke Loreen v Liverpoolu namigovali, da je zmaga Švedske idealna priložnost za to, da se člani Abbe znova združijo, saj bo prihodnje leto minilo okroglih 50 let od njihove evrovizijske zmage s pesmijo Waterloo, ki jih je izstrelila med glasbene zvezde. MImogrede, Švedska je od zmage Abbe leta 1974 zbrala še pet evrovizijskih zmag, s čimer je ob Irski najuspešnejša država na tem tekmovanju.

A Ulvaeus in Andersson sta v pogovoru za oddajo BBC Newsnight takšne želje in ideje v kali zatrla – še več, zavrnila sta tudi možnost, da bi prav onadva napisala pesem, s katero bi se Švedska predstavila na domači Evroviziji. Björn in Benny sta si že pred leti obljubila, da skupina nikoli več ne bo šla na koncertno turnejo, člani naj bi zavrnili tudi izjemno donosno ponudbo, ki jim je obljubljala okroglo milijardo ameriških dolarjev za sto nastopov. Ženski del zasedbe sicer predstavljata Agnetha Fältskog in Anni-Frid Lyngstad.

Na vprašanje, ali je kaj možnosti, da bi se Abba ponovno združila le za eno, evrovizijsko noč, je Andersson jasno dejal: "Ne, tega si ne želim. In če si jaz tega ne želim, bodo enako ravnali tudi drugi. Enako je za vse štiri med nami – če eden reče 'ne', pomeni to 'ne' za vse. 50 let zmage Abbe lahko praznujemo tudi drugače kot na odru."

... in aprila leta 1974 po zmagi na Evroviziji. Foto: AP
... in aprila leta 1974 po zmagi na Evroviziji. Foto: AP

V Londonu v zadnjem letu sicer potekajo hologramski koncerti Abbe, s katerim je zasedba želela promovirati album Voyage, ki so ga izdali po 40 letih glasbenega premora. Na koncertih nastopajo njihovi hologrami, ki pa tako po videzu članov kot po oblekah spominjajo na skupino Abba iz 70. let prejšnjega stoletja. Ulvaeus je v intervjuju dejal, da je zanimanje za tovrstne koncerte "preseglo vsa njihova pričakovanja". "Nismo vedeli, da bo stvar tako dobro delovala," je dodal.

Čeprav se je sprva govorilo, da bodo namensko zgrajeno areno Abba Voyage v Londonu po koncu koncertov razstavili in z njo gostovali po svetu, člana Abbe zdaj razmišljata, da bi stavbo, zgrajeno v bližini olimpijskega stadiona, podarili skupnosti. Razmišljata tudi o gradnji replik te zgradbe v Severni Ameriki in Aziji, svojo predstavo virtualne resničnosti pa želita popeljati tudi v Avstralijo.

"Kar sva dosegla, naju drži skupaj"

Na vprašanje, ali bi si želela videti tretji del hollywoodske romantične komedije Mamma Mia, ki temelji na njihovi glasbi in se dogaja na idiličnem grškem otoku, je Andersson oboževalcem muzikala zadal udarec. Pravi, da brez bistvenih sprememb – novega prizorišča in res odličnega scenarija – novega dela ne bo. "To so le pobožne želje," je bil jasen.

Björn in Benny se poznata že od leta 1966. Pravita, da je nenehna želja po pisanju novih pesmi in odkrivanju novih stvari ohranila njun odnos zdrav. "Ker nikoli nisva obstala, nihče od naju ni začel stagnirati, kar se pogosto zgodi z dvojci, ki skupaj pišejo pesmi," je dejal Ulvaeus. Pravita celo, da se v 57 letih nista nikoli zares razšla. "Imela sva različna mnenja," je dejal Ulvaeus in dodal: "Mnoga, mnoga različna mnenja". "Toda to ni pomembno," je dodal Andersson, "saj naju to, kar sva dosegla skupaj, drži skupaj."

Švedska popskupina Abba je po zmagi na Evroviziji imela še mnoge uspešnice, kot so Mama Mia, Dancing Queen, Take a Chance On Me in The Winner Takes It All, ki tudi danes ostajajo na železnem repertoarju radijskih postaj. Glasbene in tudi ljubezenske poti Agnethe, Anni-Frid, Björna in Bennyja so se razšle leta 1984, ko so sporočili, da se "nikoli več" ne bodo združili.