Čeprav so Alice in Chains za novi album 'najeli' svežo moč v podobi Williama DuValla (na sliki), pa člani trdijo, da je Staleyjev duh še vedno z njimi. Foto: EPA
Čeprav so Alice in Chains za novi album 'najeli' svežo moč v podobi Williama DuValla (na sliki), pa člani trdijo, da je Staleyjev duh še vedno z njimi. Foto: EPA
Lani smo na InMusic festivalu v Zagrebu lahko videli take glasbene zvezde kot Mobyja, Editorse (na sliki), Yeah Yeah Yeahs, Franz Ferdinand, Lilly Allen in Kraftwerk. Foto: MMC RTV SLO/K. S.

Na uradni spletni strani festivala so novico potrdili, ob tem pa sporočili, da bodo nedvomno največji zvezdniki letošnje pete izdaje zagrebškega glasbenega festivala nastopili na "ničti dan" festivala, 21. junija.
Alice in Chains prihajajo k našim vzhodnim sosedom v sklopu svetovne turneje, na kateri promovirajo novi, kritiško izjemno dobro sprejeti album Black Gives Way to Blue, prvim z novim pevcem Williamom DuVallom.
Svoj prihod na Hrvaško je v nedavnem intervjuju napovedala tudi skupina.
Za vse, ki imajo festivalsko vstopnico, je "ničti dan" brezplačen, lahko pa tudi kupite vstopnico le za ta dan, in sicer po ceni 250 kun izključno na blagajni festivala.
Del "svete trojice" grungea
Alice in Chains so ena najvplivnejših ameriških rockovskih postav zgodnjih 90. let in del "svete trojice" Pearl Jam-Nirvana-Alice in Chains.
Nastali so leta 1987 v zibelki grungea, Seattlu, prvotno zasedbo pa so sestavljali pevec Layne Staley, kitarist Jerry Cantrell, basist Mike Starr in bobnar Sean Kinney.
Uspeh so doživeli že s prvim albumom Facelift (1990), drugi, Dirt (1992), pa je postregel s takimi kultnimi komadi kot Would, Rooster in Angry Chair.
Po manjših in malce večjih pretresih je skupina de facto razpadla leta 2002, ko je zaradi prevelikega odmerka umrl prepoznavni vodja Staley - in to na isti na dan kot osem let prej Kurt Cobain.
Celotni program letošnjega festivala T-Mobile INmusic je videti tako:
21. 6.: Alice in Chains
22. 6.: Rise Against, Billy Idol, LCD Soundsystem, The Bambi Molesters
23. 6.: Massive Attack, Pendulum, The Flogging Molly, New Young Pony Club, Broken Social Scene, Dubioza kolektiv, Skindred