Alice in Chains v dobrih starih časih s Staleyjem na čelu banda. Foto:
Alice in Chains v dobrih starih časih s Staleyjem na čelu banda. Foto:
Skupina danes - 14 let starejši, z novim frontmanom Williamom DuVallom (desno).

Pevec/kitarist Jerry Cantrell in bobnar Sean Kinney zatrjujeta, da Alice ostajajo zvesti svojemu slogu, ki je seattlski band v 90. letih popeljal med grungeovsko elito. Black Gives Way to Blue naj bi izšel 29. septembra, na njem pa bomo lahko prvič tudi bolje spoznali njihovega novega pevca in kitarista Williama DuValla.
Iz izvirne postave se oboževalci še vedno spominjamo Layna Staleyja, prepoznavnega vokalista, ki pa ga je žal leta 2002 doletela klišejska rockzvezdniška usoda, ko je podlegel prevelikemu odmerku heroina in kokaina.
Počasi, a zanesljivo
Štiri leta po tragediji se je skupina, ki sicer nikdar ni uradno razpadla, a od leta 1995, ko se je Staley boril z odvisnostjo in žaloval za smrtjo zaročenke, ni posnela ničesar, znova združila. Takrat četverica ni točno vedela, kaj pričakovati. "Bil je zares počasen proces," pripoveduje Kinney.
"Dokler se je zdelo pristno, je prihajalo iz prave smeri in smo bili vsi s tem zadovoljni, smo naredili še en majhen korak. Pred dvema letoma o albumu sploh govorili še nismo - koncertirali smo, igrali skupaj, kričali skupaj, vpeljevali Willa v stvari. A v zaodrju se je med spontanim igranjem že počasi začelo dogajati."
Brez hitrih avtomobilov in seksi bejb
Kinney nostalgično pravi, da je lepo spet zveneti kot nekoč: "Pravzaprav sploh ni tako težko. Vem, da so ljudje osupli, da zares zvenimo kot mi in razumem njihove pomisleke, a zares ni potrebno veliko napora, da zveniš, tako kot zveniš." Cantrell dodaja, da je bilo vse, kar so si želeli, posneti najboljši album.
A skupina pravi, da kljub uspešni vpeljavi DuValla duh Staleyja ostaja z njimi. "Vedno je del mojega vsakdana," priznava Kinney. "Niti dan ne mine, da ne bi pomislil nanj." Od leta 1995 se je v življenjih ustanovnih članov zgodilo marsikaj, o česar niso javno nikdar razpravljali.
Delček tega bo zdaj mogoče najti v 11 novih skladbah. "Tako pač delujemo. Nismo za pesmi o hitrih avtih in bejbah, ampak igramo o tem, kar se nam je zares zgodilo v življenju. In v 14 letih se nam je zgodilo veliko," zaključi Kinney.
Naslednja postaja: Evropa
Skupina je za avgust že najavila krajšo evropsko turnejo, septembra pa se podaja še po ZDA. Fantje (no, zdaj so že bolj zreli moški) prvega singla še niso objavili, se pa na njihovi uradni strani aliceinchains.com že vrti nov komad A Looking in View.

V spodnjih videih pa še malo nostalgije z uspešnicama Alice in Chains Would (1992) in Man in the Box (1991).
K. S.