Foto: EPA
Foto: EPA

Festival Glastonbury velja za enega največjih in najtežje pričakovanih glasbenih festivalov na svetu. Vstopnice so navadno razgrabljene v le nekaj minutah – in to navadno prej, preden je sploh znano, kdo bo na petdnevnem glasbenem dogodku sploh nastopal.

Navadno so osrednji nastopajoči trije, o njih pa organizatorji javnost obveščajo postopoma. Za prvo predfestivalsko vznemirjenje je te dni poskrbela Billie Eilish sama, ko je na družbenem omrežju Instagram objavila zgodbo, ki je vsebovala fotografijo, na kateri nosi pulover z napisom Glastonbury festival, in kratek, a zgovoren pripis: 2022.

Mediji so se za več pojasnil tako obrnili na glavno organizatorko festivala Emily Eavis, ki je potrdila, da bo ena od osrednjih glasbenih gostov res Billie Eilish in da bo tako postala "najmlajša soloizvajalka med osrednjimi nastopajočimi" v zgodovini festivala. "To se nam zdi popoln način za vrnitev, komaj čakam," je ob tem za BBC še dodala Emily Eavis.

Billie Eilish bo namreč konec junija prihodnje leto stara 20 let in šest mesecev. Če bi bila še malo mlajša, bi osvojila rekord med vsemi nastopajočimi (in ne zgolj soloizvajalci), še piše BBC. Ta rekord bo tako ostal v rokah Marka Hamiltona (severnoirska zasedba Ash), ki je leta 1997 skupaj z zasedbo na oder stopil, ko je bil star 20 let in tri mesece.

To sicer ne bo prvi nastop mlade Američanke na kmetiji Worthy v Somersetu, občinstvo in kritike je navdušila že leta 2019, ko jo je prišlo poslušat okoli 40.000 oboževalcev.