Foto: Reuters
Foto: Reuters

Festival Sziget vsako leto na otoček Obudai-sziget na Donavi v Budimpešti privabi več 100.000 obiskovalcev. Na zadnjem festivalu avgusta 2019 so kot glavni nastopajoči množico med drugim zabavali Foo Fighters, Ed Sheeran, Post Malone in Macklemore.

Organizatorji so sporočili, da so jih negotovosti glede potovanj in nastanitev, pa tudi glede uporabe t. i. covidnega cepilnega potnega lista prisilile, da znova razmislijo glede organizacije festivala tako velikih razsežnosti.

"Z žalostjo v naših srcih, a zavedajoč se, kakšno odgovornost imamo, in ob vseh negotovostih glede situacije, smo sklenili, da se raje začnemo pripravljati na Sziget 2022," je v izjavi za javnost sporočil glavni organizator Tamas Kadar.

Sziget, ki je sicer od leta 2017 v 70-odstotni lasti ameriškega zasebnega podjetja Providence Equity Partners, ima za Madžarsko ogromen turistični pomen. V naši vzhodni sosedi turistična industrija predstavlja več kot desetino BDP-ja.

Očitno sicer tudi letos tako večjih glasbenih festivalov ne bo – odpovedana sta tudi že tako Glastonbury v Angliji kot Roskilde na Danskem.