Jon Batiste s petimi gramofončki. Foto: Reuters
Jon Batiste s petimi gramofončki. Foto: Reuters

"Z gramyji so lahko nagrajeni le ljudje," so bili jasni pri glasbeni akademiji. Organizacija, ki vsako leto podeljuje najbolj cenjene glasbene nagrade, bo na ta način skušala omejiti rabo umetne inteligence v glasbeni industriji.

Sorodna novica ChatGPT: "Če je bilo prej potrebnih pet ljudi za neko delo, bosta zdaj dva ali eden"

Sicer je glasba, ustvarjena samo z umetno inteligenco, prepovedana, a se nekateri glasbeniki gibljejo v sivem območju nekaterih kategorij, kjer je bila pomoč tehnologije dovoljena. "Glasba, ki ne vsebuje človeškega avtorskega dela, je prepovedana v vseh kategorijah," so še pojasnili pri akademiji. Nova pravila velevajo, da morajo glasbeniki za možnost nominacije samostojno ustvariti vsaj 20 odstotkov albuma. V preteklosti so lahko bili za najboljši album nominirani vsi, ki so sodelovali pri nastanku plošče, ne glede na to, kako majhen je bil vložek.

Strah za delo

Sicer so se časi od prve podelitve nagrad grammy leta 1959 gotovo spremenili, leta 2022 je podjetje OpenAI na splet lansiralo ChatGPT, program, ki je bil že v prvi fazi sposoben človeškega dialoga. Leto pozneje so aplikacije, ki uporabljajo umetno inteligenco, izjemno razširjene, ustvarjajo slike, animacije, pišejo eseje in seveda ustvarjajo glasbo.

Sorodna novica Velika prekinitev dela v Hollywoodu. Po 15 letih stavkajo televizijski in filmski scenaristi.

V mnogih poklicih že obstaja strah, da bo umetna inteligenca nadomestila človeka, tega se zavedajo tudi v zabavni industriji. Hollywoodski televizijski in filmski scenaristi so zaradi vse večje vloge umetne inteligence v filmu in posledično vse nižjih plač letos stavkali prvič po petnajstih letih.

Scenaristi stavkajo vse od maja, soglasja z delodajalci še niso dosegli. Igralski ceh pa si želi predvsem nadzora nad svojimi digitalnimi različicami in primernega denarnega nadomestila. Če tudi z igralci ne bo dosežen sporazum, se obeta še ena velika hollywoodska stavka.