Leta 1992 sta se Portnoy in Dream Theater s ploščo Images And Words prvič zares prebila v 'mainstream' medije, videospot za pesem Pull Me Under je kraljeval MTV-lestvicam in še danes uživa ugleden status na televizijskih postajah. Images And Words, Awake, Falling Into Infinity, Metropolis Pt.2: Scenes from a Memory, Six Degrees of Inner Turbulence, Train Of Thought in Octavarium so mojstrovine, ki so skupino Dream Theater za vedno zasidrale v srca mnogih oboževalcev skupine po vsem svetu. Foto: MMC RTV SLO
Leta 1992 sta se Portnoy in Dream Theater s ploščo Images And Words prvič zares prebila v 'mainstream' medije, videospot za pesem Pull Me Under je kraljeval MTV-lestvicam in še danes uživa ugleden status na televizijskih postajah. Images And Words, Awake, Falling Into Infinity, Metropolis Pt.2: Scenes from a Memory, Six Degrees of Inner Turbulence, Train Of Thought in Octavarium so mojstrovine, ki so skupino Dream Theater za vedno zasidrale v srca mnogih oboževalcev skupine po vsem svetu. Foto: MMC RTV SLO
Dream Theater
Dinamičnost in nenehna presenečenja Dream Theater spremljajo že več kot dve desetletji in pol. Oktobra lani so k nam prišli že tretjič, a, kot so se strinjali številni obiskovalci, niso dosegli spektakularnosti prejšnjih dveh nastopov. Foto: Master of Metal
Dream Theater
Zasedbo, ki se je sprva imenovala Majesty, je Portnoy zasnoval skupaj z Johnom Myungom in Johnom Petruccijem. Foto: MMC RTV SLO

Le nekaj mesecev po razgrevanju občinstva na koncertu legendarnih Iron Maiden, kar nekateri glasbeni strokovnjaki štejejo kar za vrhunec delovanja DT, je kot eksplozija odjeknila novica, da njihov ustanovni član, bobnar, zapušča progresivno metalsko zasedbo.
"Po 25 letih sem se odločil, da zapustim Dream Theater … skupino, ki sem jo ustanovil, vodil in resnično ljubil četrt stoletja," je na svoji spletni strani in drugih družabnih omrežjih šokiral svoje privržence.

Niso želeli oditi na odmor
Zasedbo, ki se je sprva imenovala Majesty, je Portnoy zasnoval skupaj z Johnom Myungom in Johnom Petruccijem, ko so še vsi trije obiskovali sloviti bostonski kolidž Berklee. Zaradi njihovega izjemnega tehničnega obvladovanja glasbil so dobili številna priznanja in nagrade stroke. Vsi trije stebri skupine so prestali številne spremembe. Leta 1991 se je skupini pridružil pevec James LaBrie, 1999 pa še klaviaturist Jordan Rudess.

Portnoy je sicer prosil preostale štiri člane zasedbe, ali si lahko vzame čas za odmor v upanju, da se bo lahko vrnil k njim po "okrevanju", toda ti niso bili navdušeni nad njegovo idejo.

Težka odločitev za Portnoya
V pismu je razložil, da se je z idejo, da zapusti zasedbo, "poigraval" dobro leto: "Po neverjetnih izkušnjah, ki sem jih dobil z igranjem v skupinah Hail, Transatlantic in Avenged Sevenfold (A7X) preteklo leto, sem z žalostjo ugotovil, da sem se ob tem bolj zabaval in imel boljše osebne odnose z drugimi člani teh treh skupin, ki jih z DT nisem imel že dolgo."

Oboževalce je ob tem naprosil, da ga ne razumejo napačno, in poudaril, da je vse od leta 1985, ko je skupino tudi ustanovil, živel in dihal le za njo. Zdaj pa je presodil, da DT črpa preveč njegove moči in da je čas za odmor.

Po koncertih zdaj z AX7
Njegova pot se je v preteklih mesecih močno križala z "najboljšo skupino, ki je nikoli ne boste slišali," kot A7X opisuje njihov pevec M. Shadows. Portnoy se je zasedbi sprva pridružil v studiu.

Člani A7X so se namreč po smrti njihovega bobnarja Jamesa "The Rev" Sullivana (28. decembra 2009) znašli v eksistencialni krizi, kako nadaljevati. Ključni član skupine jih je namreč zapustil prav med snemanjem novega materiala za (danes že izdano) ploščo Nightmare. Bobnar in idejni vodja DT-ja je v sodelovanju našel nov izziv. S skupino bo nastopal tudi na njihovi turneji, ki se je začela v soboto v Teksasu (za slovenske ljubitelje zasedbe lahko povemo, da bodo M. Shadows, Portnoy in drugi člani nam najbližje nastopali v Milanu 21. oktobra in Műnchnu 23. oktobra).

Za odhod se je odločil sam
Dan po najavi novice, da zapušča DT, je Portnoy na družabnem omrežju Twitter prosil svoje oboževalce, naj ne krivijo A7X za njegovo odločitev. "Prav tako so šokirani kot vi. To sem načrtoval, kajti želel sem si 'odmor' (ne razhod) že dlje kot leto dni," je znova poudaril.

DT: Pogrešali ga bomo, zmogli pa tudi brez njega
Na njegovo odločitev so se odzvali tudi preostali člani DT, ki niso želeli prekiniti svojega ustvarjalnega dela samo zato, da bi šel Portnoy na odmor. "Mike je bil velika sila znotraj zasedbe," so zapisali in dodali, da bodo nadaljevali v istem tempu in istimi cilji naprej. Po načrtih bodo začeli snemati njihov nov album januarja prihodnje leto, ki mu bo sledila svetovna turneja "The Spirit Carries On". Portnoyu so še zaželeli vse najboljše na njegovi glasbeni poti. "Imeli smo dolgo in bogato kariero skupaj. Močno si želimo, da najde tisto, kar išče, in da doseže srečo, ki si jo zasluži. Pogrešali ga bomo," so sklenili člani skupine.

Odločitev štirih članov, da bodo nadaljevali brez njega, ga je prizadela. "Čeprav me zelo boli, ko samo pomislim na DT brez Mika Portnoya (hudiča, moj oče je poimenoval to skupino), ne želim stati drugim članom na poti, zato sem se odločil, da se žrtvujem in preprosto zapustim skupino ter je ne oviram," je njegovo izjavo povzel portal wenn.com.

In tako so domači ljubitelji morebiti zadnjič lahko uživali v originalni zasedbi DT v sklopu turneje Progressive Nation oktobra lani.