"To je to." Foto: AP

Britanski glasbenik Elton John v okviru poslovilne turneje Farewell Yellow Brick Road že od leta 2018 potuje po vsem svetu. Ta se je po petih letih zdaj končala, tako se je 76-letnik uradno poslovil od koncertnih odrov. 330-datumsko odisejado je sklenil v Stockholmu, kjer je Švedom v dveh urah in pol postregel s 23 svojimi uspešnicami.

"Dober večer, Stockholm. No, to je to. Zelo sem vesel, da bom turnejo končal v tej čudoviti državi," je občinstvo po uvodnih pesmih Bennie And The Jets in Philadelphia Freedom pozdravil pevec, odet v črn suknjič, ki je bil posutim z raznobarvnimi bleščicami, pospremile pa so ga tudi znamenita rdečkasta očala. Med koncertom je sicer zamenjal več bleščečih kostumov in očal, poroča Guardian.

Med izvedenimi pesmimi je bila tudi Border Song. To je posvetil pokojni Arethi Franklin, ki je pesem priredila leta 1972, in jo oklical za "kraljico soula". Med številnimi uspešnicami so po dvorani Tele2 Arena odmevale tudi nepogrešljive skladbe Tiny Dancer, Have Mercy On The Criminal in Rocket Man, na seznamu se je znašla tudi čustvena izvedba Candle In The Wind, ki jo je John leta 1997 izvedel na pogrebu princese Diane.

Pesem Don’t Let The Sun Go Down On Me je glasbenik, ki je tudi sedel za klavir, posvetil svoji družini ter bendu in ekipi, ki so ga podpirali na tej maratonski turneji. Glasbeni veteran je dejal, da je imel v svoji dolgi karieri veliko spremljevalnih skupin, a je trenutno oklical za svojo najljubšo, saj po njegovem mnenju "zažigajo" vsak dan. Glavni del nastopa je končal z energično izvedbo Saturday Night's Alright for Fighting, to pa je pospremil dež zlatih konfetov.

"Srečno upokojitev, zelo te bomo pogrešali"

Gledalci, željni bisa, niso bili razočarani, a preden je Britanec lahko odpel Cold Heart, se je na glavnem zaslonu prikazal pevec skupine Coldplay Chris Martin. "Vsi tukaj in vsi izvajalci, ki si jih imel rad, jih navdihnil in jim pomagal, te imamo zelo radi in hvaležni smo ti za vse, kar si naredil za nas," je dejal Martin v videoklicu, ki ga je izvedel med nastopom v švedskem mestu Göteborgu.

Obenem je pohvalil delo Johnove fundacije za boj proti aidsu, njegovo podporo skupnosti LGBTQ+ in prispevek k svetu mode in glasbe, omenil je tudi njegov band in dolgoletno sodelovanje s tekstopiscem Berniejem Taupinom. "Srečno upokojitev, zelo te bomo pogrešali," je še dodal.

"Igrati za vas v živo je bila moja življenjska sila, bili ste naravnost veličastni, hvala vam." Foto: AP

Po čustveni izvedbi Your Song in zadnjo skladbo Goodbye Yellow Brick Road, se je zahvalil svojim oboževalcem. "Ne veste, koliko mi to pomeni. Imel sem najbolj čudovito, neverjetno kariero. 52 let čistega veselja do igranja glasbe, kakšno srečo imam, da se ukvarjam z glasbo!" je zvezda večera dejal v svojem zaključnem govoru in poudaril, da mu to brez zvestih spremljevalcev njegove glasbe, ki so kupovali albume, zgoščenke in vstopnice za njegove koncerte, ne bi uspelo.

"Igrati za vas v živo je bila moja življenjska sila, bili ste naravnost veličastni, hvala vam. Nikoli vas ne bom pozabil. Ste v moji glavi, mojem srcu in duši, zelo sem vam hvaležen," je še čustveno dejal Elton John in zatrdil, da se nikoli več ne bo podal na turnejo, a se bo morda v prihodnosti vseeno lotil enkratnega projekta.

Zadnji koncert Eltona Johna