Princ Harry ob prihodu na visoko sodišče v Londonu. Foto: Reuters
Princ Harry ob prihodu na visoko sodišče v Londonu. Foto: Reuters

Harry je tožbo vložil skupaj z igralkama Liz Hurley in Sadie Frost, pevcem Eltonom Johnom in njegovim možem Davidom Furnishem ter Doreen Lawrence, materjo umorjenega temnopoltega najstnika Stephena Lawrencea, ki je bil leta 1993 ubit v rasističnem napadu.

Nihče izmed tožečih danes na sodišču ni bil zaslišan, poroča Reuters. Prav tako uradno niso znane podrobnosti tožbe, vendar naj bi po poročanju britanskih medijev šlo za primere prisluškovanja znanim ter podkupovanja policije za občutljive informacije.

Skupina je tožbo vložila lani, ko naj bi pridobili dokaze, da so zaposleni v podjetju Associated Newspapers nameščali prisluškovalne naprave v njihova osebna vozila in domove, najemali zasebne preiskovalce ter snemali zasebne telefonske pogovore.

Elton John pred sodiščem. Foto: Reuters
Elton John pred sodiščem. Foto: Reuters

Associated Newspaper zavrača tožbe

Podjetje Associated Newspapers je obtožbe opisalo kot "nesmiselno obrekovanje" ter "vnaprej načrtovan in orkestriran poskus," da bi časopis Daily Mail poskušali vplesti v škandal, podoben britanskemu škandalu z vdiranjem v telefone iz leta 2006.

Omenjeni škandal je izbruhnil po razkritju, da so novinarji časopisa News of the World, ki je bil v lasti Ruperta Murdocha, vdirali v glasovno pošto kraljeve družine, slavnih osebnosti in žrtev umorov. Škandal je vodil v zaprtje predtem znanega tabloida, policijska preiskava in sodni postopki pa so državo pretresali še več let.

Harry in Meghan z več tožbami proti tabloidom

Associated Nespapers izdaja tabloide Daily Mail, The Mail on Sunday in Mail Online. Princ Harry trenutno že toži Mail on Sunday zaradi domnevnega obrekovanja v članku o njegovem varovanju. Lani je od istega časopisa prejel odškodnino v drugem primeru obrekovanja. Harry naj bi kmalu pričal tudi v primeru proti Daily Mirror, kateremu mu očita vdor v telefon.

Prav tako je Mail on Sunday leta 2021 tožila tudi Harryjeva žena Meghan zaradi objave pisma, ki ga je napisala odtujenemu očetu. Tožbo je tudi dobila.

Harry in Meghan sta sicer ostro napadla britanske medije v nedavni dokumentarni Netflixovi seriji Harry & Meghan ter v Harryjevi knjigi Spare (rezervni dedič). Vtikanje medijev v njuno življenje je bil tudi eden izmed razlogov za umik od kraljeve družine in selitev v Kalifornijo.